Het resultaat van een half jaar onderzoek naar SEO binnen de muziekindustrie.
De muziekindustrie is voortdurend in beweging, waardoor het steeds moeilijker wordt om als artiest of bedrijf op te vallen binnen deze branche. Vindbaar zijn is stap 1 om te kunnen opvallen. Na meerdere gesprekken met muziekprofessionals te hebben gehad, leek het voor mij alsof Search Engine Optimization (SEO) niet wordt toegepast binnen de muziekindustrie en dat internet marketing überhaupt ‘nieuw’ terrein is binnen de branche. Laat SEO nou net een vorm van marketing zijn die je vindbaarheid op internet sterk kan verhogen. Daarom besloot ik onderzoek te doen naar online marketing binnen de muziekindustrie. Al snel bakende ik het onderzoek af naar SEO en een stukje Social Media.
Wat is seo ook alweer?
SEO staat voor Search Engine Optimization; zoekmachine-optimalisatie. Met andere woorden: je content en website optimaliseren, zodat je potentiële fans je kunnen vinden via zoekmachines.
De resultaten
SEO is een vorm van internet marketing waar tot op heden weinig mee wordt gedaan binnen de muziekindustrie. Een gemiste kans! SEO kan namelijk veel voor artiesten én bedrijven betekenen. Het is simpel: hoe meer mensen je website vinden, hoe meer bezoekers kunt trekken. Deze bezoekers kunnen meer over jou leren, je producten kopen of zelfs je fan worden. Nu weet ik wat je denkt: “Goede SEO = meer fans? Dat gaat snel!” Helaas is het niet iets dat je ‘even snel’ doet, maar is het een proces dat gericht is op de lange termijn.
Er zijn meer dan 200 SEO-factoren die bepalen hoe hoog een website in de zoekresultaten van zoekmachines komt. Google maakt gebruik van verschillende middelen om websites te indexeren en te beoordelen. Het nieuwste middel dat wordt gebruikt is Google RankBrain. Sinds de introductie van RankBrain is er veel veranderd bij het beoordelen van websites. Dit komt doordat het een op zichzelf staand algoritme is en het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Om het nog ingewikkelder te maken: RankBrain is niet alleen een algoritme, maar ook een rankingfactor. Ik hoor je al denken: ”Wat betekent dit allemaal?!” Maak je niet druk, ik zal dit allemaal uitleggen, maar ik bespaar je de details voor nu. Wat je wél moet weten over RankBrain is dat het zichzelf leert om content te begrijpen en dat het één van de belangrijkste factoren is die bepaalt hoe hoog jouw website in de zoekresultaten van Google komt. De verwachting is dat steeds meer websites beoordeeld zullen worden door Google’s RankBrain, daarom dat ik hier op focus.
Wat zijn belangrijke SEO-factoren?
Het antwoord op deze vraag is simpel: Content, backlinks & RankBrain. Dit zegt alleen niet zoveel. Ik zei net al dat RankBrain eigenlijk de toekomst is, dus ik zal de belangrijkste SEO-factoren voor Google RankBrain verklappen en toelichten.
Content
Content is één van de belangrijkste SEO-factoren voor RankBrain. Het is belangrijk dat je content relevant is voor je doelgroep. Wat zijn voorbeelden van relevante content?
Je begrijpt wel dat relevante content voor ieder soort bedrijf anders kan zijn. Als artistmanager zul je geen artikelen schrijven, maar als label misschien wel. Kortom; onderzoek wat jouw doelgroep wil zien en pas je content daarop aan. Het belangrijkste is dat je het vertrouwen wint van je ‘potentiële fans’. Als het vertrouwen er is, kun je een band op bouwen.
Backlinks
Een website wordt door RankBrain als relevant gezien als de inhoud aansluit op de zoekopdrachten van Google-gebruikers, maar wordt ook relevanter naarmate er meer relevante backlinks naar de pagina verwijzen en er meer sociale waarde wordt toegekend aan de pagina. Op het aantal backlinks naar je website heb je zelf niet direct invloed, maar op sociale waarde kun je wel invloed uitoefenen.
Sociale waarde heeft betrekking op vermeldingen van je website op social media. De sociale waarde van jouw website neemt toe zodra er meer interactie rondom de website is op social media. Dit kan in de vorm van vermeldingen, likes, shares etc. Interactie op social media is dus belangrijk. Als artiest is het daarom slim om met regelmaat persoonlijke berichten te plaatsen, zodat je (potentiële) fans je beter leren kennen en op de hoogte zijn van belangrijk nieuws. Als bedrijf kun je bijvoorbeeld laten zien wat je doet en met wie je werkt, maar ook waardevolle content delen.
Techniek achter de website
De techniek achter je website gaat een steeds belangrijkere rol spelen voor de vindbaarheid. Hierbij is het van belang dat je code geen fouten bevat en dat de opbouw logisch is. Daarnaast gaat RankBrain de inhoud van een website begrijpen en legt het relaties met de wensen van gebruikers, waardoor het in staat is te kijken naar de gebruikerservaring van website-gebruikers. Belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn:
- Je website moet goed werken op mobiel
- De laadtijd van je website moet beperkt blijven (minder dan 3 seconden)
- De code achter je website mag geen fouten bevatten.
Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone bij het bezoeken van websites. Dat betekent dat een website niet alleen moet werken op een computer, maar ook op een mobiel en tablet. Dit heet responsive design.
Een gebruiksvriendelijke website
Google wil zoekresultaten tonen die zo goed mogelijk aansluiten op haar gebruikers. Dat betekent dat de gebruikerservaring die bezoekers met je website hebben steeds belangrijker wordt. Google analyseert het gedrag van bezoekers op je website en kan concluderen in hoeverre je website gebruiksvriendelijk is. Google kan dit onder andere zien aan de tijdsduur dat bezoekers je website bekijken, of ze je website direct verlaten of niet en of gebruikers doorklikken op je website. Zorg ervoor dat je gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en kunnen vinden wat zij willen, dan kun je stijgen in de Google Rankings!
Knowledge Graph
Hoewel het geen SEO-factor is, vergroot een Knowledge Graph de fan experience, evenals de vindbaarheid van je website en het gemak om informatie te vinden. Maar wat is een Knowledge Graph? De Knowledge Graph is een verrijking van Google’s zoekresultaten waarmee gebruikers vrijwel direct een antwoord op hun vraag krijgen. Deze staat bij computergebruikers aan de rechterkant van de zoekresultaten en bij mobiele gebruikers bovenaan. Kortom, een Knowledge Graph valt op! Maar wat voor gegevens kunnen er dan in staan? Dat verschilt per zoekopdracht. Als een gebruiker naar ‘Jett Rebel zoekt’, wordt er andere informatie getoond dan wanneer een gebruiker naar ‘Sony Music’ zoekt. De afbeelding laat twee voorbeelden zien.
Is SEO relevant binnen de muziekbranche?
De relevantie van SEO binnen de muziekindustrie is tijdens het onderzoek een discussiepunt geweest. Ik was er al van overtuigd, maar verschillende muziekprofessionals nog niet. Uit het onderzoek blijkt dat SEO zeker relevant is binnen de muziekindustrie, omdat het je vindbaarheid op internet aanzienlijk kan verhogen. Daarnaast zijn een aantal belangrijke ranking-factoren die, los van SEO, evengoed al van belang. Het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van je website is hier een voorbeeld van. Het zorgt voor een positieve gebruikerservaring. wat kan bijdragen aan de klantenloyaliteit. Om de gebruikerservaring te optimaliseren moet niet alleen je vormgeving goed zijn, maar moet ook de techniek achter je website kloppen.
SEO toepassen binnen de muziekindustrie
Nu je al deze informatie tot je hebt genomen, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Begrijpelijk! Daarom leg ik je nog even kort uit hoe je SEO kunt toepassen binnen de muziekindustrie.
De basis
Stap 1. Maak een website voor jezelf en gebruikers, niet voor zoekmachines.
Stap 2. Optimaliseer de gebruikerservaring op je website.
Stap 3. Gebruik kwalitatieve content die past bij jou en je doelgroep.
Stap 4. Richt je website op mobiele gebruikers, maar zorg dat hij op elk scherm werkt.
Stap 5. Integreer je social-media-kanalen op je website.
Stap 6. Maak een Knowledge Graph of pas deze aan.