Hoger in Google door Hulp Met Marketing - logo

Missie 2022: de weg naar groenere websites

21-01-2022 | SEO, Webdesign

In 2022 ga ik me met Hulp Met Marketing focussen op het ontwikkelen van groene websites: razendsnelle, lichte websites met een zo klein mogelijke negatieve impact op het milieu.

Dat ga ik doen door samen met andere website-experts WordPress uit elkaar te trekken en in stukjes weer op te bouwen. Ook ga ik mijn CMS doorontwikkelen en ga ik op zoek naar duurzame partners.

Meer weten? Lees snel verder of neem direct contact met me op.

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Waarom groenere websites?

De afgelopen tijd sprak ik veel ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Hun verhalen inspireerden me. Ik wilde met mijn werk ook een steentje bijdragen aan het behoud van de mooie natuur, waarin ik zo graag wandel en fiets. Zeker nu! Maar hoe…?

Het antwoord lag redelijk voor de hand. Want wat ik doe, is websites bouwen en verbeteren, zodat ondernemers beter zichtbaar worden in Google. Dus ben ik gaan onderzoeken hoe ik met dit werk mijn bijdrage kan leveren.

Door alle Pagespeed tests die ik de afgelopen jaren heb gedaan, had ik al het vermoeden dat de ene website een stuk vervuilender is dan de andere. Website X is namelijk veel sneller dan website Y. Dat zou betekenen dat een server veel harder moet werken bij de zwaardere website Y. En servers verbruiken veel stroom.

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Dat vermoeden opende deuren…

Hoeveel bomen verbruikt jouw website?

Ik dook er in en stuitte op tal van websites en tools die mijn vermoeden bevestigden. Vooral de tool Website Carbon maakte indruk. Die laat niet alleen zien hoe vervuilend een website is, maar rekent dit ook om naar de hoeveelheid bomen die je moet planten om die vervuiling te compenseren.

Hieronder zie je de score van hulpmetmarketing.nl. Bij 10.000 paginaweergaves heb ik drie bomen nodig om de co2 uitstoot van mijn website te compenseren!

Hulp Met Marketing websitecarbon test

Daarmee scoort mijn website aardig groen, maar daar is veel tijd in gaan zitten. Ik ben lang bezig geweest de website sneller te maken en nog ben ik niet tevreden. In 2022 ga ik mijn website daarom herbouwen. Hij wordt veel efficiënter en lichter.

Het komt er op neer dat veel websites onnodig zwaar zijn, volgepropt met functionaliteiten waar de website-eigenaar eigenlijk niks (meer) mee doet of kan.

Ik hoop daar met Hulp Met Marketing een beetje verandering in te brengen. Dat wordt een hele reis, maar het begin is er al!

Wat zijn de grootste vervuilers die een website onnodig zwaar maken?

Zoals er veel verschillende factoren van invloed zijn op je SEO, zijn er ook veel verschillende factoren die een website onnodig zwaar maken. Zonder te veel op de techniek in te gaan, licht ik een aantal boosdoeners even toe.

Slechte code & errors

Vaak gebruiken webbouwers heel veel code om heel weinig te zeggen. Nu is dat niet direct een probleem, maar als de code inefficiënt geschreven is, kan het zijn dat functies die niks toevoegen toch continu op de achtergrond aan het werk zijn. Al die code kan ook leiden tot ‘errors’, waardoor de server nóg harder moet werken.

Veel te grote afbeeldingen (tot wel tien keer te groot)

Op veel websites worden afbeeldingen gebruikt waarmee je thuis je hele muur zou kunnen behangen, zo groot zijn ze. Soms zijn afbeeldingen wel tien keer groter dan nodig is. En dan bekijken de meeste mensen een website ook nog eens op hun mobiel!

Gebrek aan optimalisatie

Websites worden lang niet altijd goed geoptimaliseerd. Dat zorgt voor inefficiënte processen en voor zwaardere code dan nodig is.

Een zwaar website systeem (CMS)

WordPress is een goed voorbeeld van een website systeem dat snel heel zwaar kan worden. Dit komt omdat WordPress werkt met een zwaar thema en veel plugins die slecht geoptimaliseerd zijn. Voor iedere kleine functie installeert WordPress een externe tool die vaak weinig tot niet wordt gebruikt. Zonder dat je het doorhebt, maak je een backend al snel veel te zwaar.

Slechte hosting

Er zijn nog veel websites die gebruikmaken van oude servers en verouderde software en niet op groene energie draaien.

Veel onnodige bezoekers op je website

Iedere keer dat iemand een pagina op je website bezoekt, wordt een server aan het werk gezet. Dat is op zich niet zo erg, maar als je 10.000 niet relevante bezoekers op je website krijgt, is dat natuurlijk zonde van de stroom. Hoe slechter je website in de basis is, hoe groter de impact van die bezoekers zal zijn. Ik weet het.. Ik schiet mezelf in mijn SEO voet zo, maar wat ik hieruit haal is: zorg er met je content voor dat je website de juiste doelgroepen trekt. Focus op relevante bezoekers in plaats van lukraak mensen naar je website te trekken.

Overbodige functionaliteiten die continu ‘aan het werk zijn’

Veel websites staan vol met plugins en andere functionaliteiten die helemaal niet gebruikt worden, maar wel continu op de achtergrond draaien. Die maken je website er niet gebruiksvriendelijker op en verbruiken veel stroom…

Hoe kunnen we websites groener maken?

Met Hulp Met Marketing ga ik websites groener maken door ze aan alle kanten te optimaliseren. Dat begint met een schone, strakke basis en sterke code.

Het groener maken van websites wordt een hele reis, maar ik hoop met elke stap weer een beter resultaat te behalen. Gelukkig vormen mijn tests en onderzoek al een goed uitgangspunt voor de eerste stappen.

Een goede basis: schone code

Ik ga websites op maat maken met zo min mogelijk overhead-code. Met andere woorden, Hulp Met Marketing bouwt vanaf nu alleen de echt noodzakelijke functies in. Daarnaast implementeer ik in deze groenere maatwerk-websites geen zware page-builders zoals Elementor of WP Bakery.

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Afbeeldingen geautomatiseerd optimaliseren

Afbeeldingen ga ik gemiddeld tot wel tien keer kleiner maken dan het origineel. Dat gebeurt automatisch, zodat jij er als website-eigenaar geen omkijken naar hebt.

Groene hosting

Ik ga op zoek naar een nieuwe partner die zich net zich als ik focust op het verduurzamen van websites. Hoewel sommige websites al op groene energie draaien, kan het ook wat dat betreft nog beter. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met de restwarmte van servers? Juist… Ik ga op zoek naar een partij die daar mooie dingen mee doet.

Alles komt samen in moons.io

Zo… The word is out! Al sinds begin 2020 werk ik samen met een aantal programmeurs aan het bouwen van een eigen website systeem: moons.io. Nee, daar is nog weinig tot niks over te vinden online, dat klopt. Ik heb er nog niet eerder over verteld, maar dat gaat snel komen.

De hoofdreden dat ik moons.io ben gaan ontwikkelen was meer SEO-flexibiliteit. Al een lange tijd geloof ik dat Google de gebruikerservaring op websites belangrijk vindt en daarom meeneemt in het ranken. En een razendsnelle website hoort zeker bij een betere gebruikerservaring.

Daarnaast wilde ik een modulair systeem bouwen dat gemakkelijk uit te breiden is en waarin ik onbegrensd kan vormgeven. Gaandeweg kwam de focus steeds meer te liggen op het bouwen van groenere websites.

Wat is er allemaal mogelijk met het moons.io websitesysteem?

Het CMS is supersnel, superlicht en lekker flexibel. En als admin van de website kun je eenvoudig de website beheren en content wijzigen. Lekker, toch?

Op dit moment ontwikkelen we ook een WordPress-variant voor wie toch graag een website in WordPress gebouwd wil hebben. Het systeem is (nog) geen open source systeem, zoals WordPress. Ook de WordPress-variant niet. Hulp Met Marketing installeert het systeem en richt het in voor maatwerkprojecten.

Geen zorgen, ook andere programmeurs kunnen prima overweg met moons.io of MoonioForWP.

Wat is het resultaat tot nu toe?

De eerste websites met moons.io zijn inmiddels gebouwd. Dat heeft gezorgd voor snellere websites, mits je ze goed gebruikt. We hebben geleerd om meer te optimaliseren en processen te automatiseren, zoals het verkleinen van afbeeldingen.

Onlangs leverden ik de website van ‘t Komfoortje in Hilversum op. Een eenvoudige no-nonsense website die al een stuk groener is dan zijn voorgangers. Kijk maar!

Komfoortje websitecarbon test

Vanaf 2022 planten we bomen per opgeleverde website

In de meeste gevallen zullen de websites die Hulp met Marketing bouwt nog steeds wat vervuilen, al is het veel minder dan eerst. Om dat te compenseren, ga ik vanaf 2022 de co2 uitstoot van elke nieuw opgeleverde website berekenen. Op basis daarvan plant ik bomen. Zo maken we de wereld samen nog weer een beetje groener!

Bonus: een groene website is goed voor je posities in Google

Tot slot, sinds de zomer van 2021 beloont Google de snelheid van een website met een hogere positie. Met de komst van Google’s Core Web Vitals spelen snelheid, stabiliteit en structuur een grotere rol als ranking-factoren. Een mooie bonus voor je lichte, groene website!

Over <a href="https://www.hulpmetmarketing.nl/auteur/danny-moons/" target="_self">Danny Moons</a>

Over Danny Moons

Als SEO expert en webdesigner werk ik dagelijks aan het hoger laten scoren van websites in Google. Soms door het verbeteren van een website, maar meestal door het neerzetten van een compleet nieuwe website die voldoet aan de regels van Google. Ik vind het leuk om nieuwe concepten te ontwikkelen en mezelf uit te dagen met het blijven verbeteren van mijn design skills. Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik waarschijnlijk gitaar aan het spelen of van de natuur aan het genieten.

Recente blogs

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress heeft onlangs versie 6.2 uitgebracht en deze heeft enkele nieuwe en verbeterde functies. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste kenmerken van deze update en wat ze voor jou kunnen betekenen. Site editor verbeterd Een van de belangrijkste kenmerken...

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het belang van effectieve en aantrekkelijke content steeds groter. Als bedrijf wil je opvallen in de online wereld en je doelgroep bereiken met boeiende en relevante informatie. AI Copywriting, het gebruik van...

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale...

Een Facebook shop beginnen doe je zo

Een Facebook shop beginnen doe je zo

19 mei 2020 was een belangrijke dag voor ondernemers met een (web)winkel: Facebook lanceerde toen eindelijk hun langverwachte tool ‘Facebook Shops’. In verband met de Covid-19 crisis heeft Facebook er extra druk achter gezet om deze tool te lanceren, met de gedachte...

Hulp nodig met je website?