Hoger in Google door Hulp Met Marketing - logo

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

07-07-2020 | Website meten, Google Analytics

Met een goed inzicht in het gedrag van jouw website bezoekers kun je een website aanpassen en optimaliseren. Zo zorg jij voor een betere online experience voor jouw bezoekers, wat weer resulteert in een beter online rendement.

Als een bezoeker op jouw website komt, laat hij veel informatie achter. De manier waarop jouw website is gevonden, de tijd dat hij op een pagina heeft doorgebracht, welke pagina’s hij heeft bezocht en nog heel veel meer. Websiteanalyse tools registreren al deze info en maken er overzichtelijke rapporten van.

Die informatie kan worden gebruikt om bijvoorbeeld te kijken waar jouw bezoekers vandaan komen (locatie), wat zij het meest interessant vinden ( de tijd op een pagina) en ga nog maar even door. Met deze informatie leer jij jouw website bezoekers beter kennen en kun je de website, indien nodig, aanpassen. Ook voor marketingcampagnes verzamelen deze online tools een schat aan informatie.

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

Er zijn vele online tools waarmee je jouw website kunt meten, waarvan een groot aantal ook met een gratis versie. Natuurlijk is een gratis versie in veel gevallen enigszins beperkt, maar tóch handig om zo’n tool eens uit te proberen. Bevalt het je? Dan kun je altijd nog voor de betaalde versie gaan.

De rapportage van de meeste online tools bevat de onderstaande basisgegevens van een websitebezoek:

  • Welke pagina’s van de website worden bezocht en hoe vaak.
  • Hoelang verblijven de bezoekers op een pagina.
  • Het bounce percentage. Het percentage bezoekers dat op een pagina van jouw website terechtkomt en zonder verdere actie de website verlaat.
  • Hoe de bezoekers op jouw webpagina terecht zijn gekomen en waar zij vandaan komen.
  • Op welke tijdstippen van de dag de website wordt bezocht.
  • Welke apparaten worden gebruikt bij het bekijken van jouw website: desktop, smartphone of tablet?

Onderstaand een aantal analyse tools die zeer geschikt zijn om te meten wat jouw website bezoekers doen:

Google Analytics

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

Google Analytics is één van de koplopers in website statistieken. Het enige dat je nodig hebt is een Google account en dan kun je aan de gang met het instellen van Google Analytics. Google Analytics is een gratis service van Google, dus de gegevens worden in de Google cloud opgeslagen. Behalve de basisgegevens, biedt Analytics je een zee van informatie over jouw bezoekers. Gelukkig is er een uitgebreid dashboard, waarmee je aan goed algemeen overzicht krijgt.

De data die je verzamelt met Google Analytics is erg compleet. Zo kun je zien in welke leeftijdsgroepen jouw bezoekers vallen, het geslacht en wat hun interesses zijn. Daarnaast kun je zien via welke kanalen en pagina’s jouw bezoekers binnen komen op je website. Tot slot kun je bijhouden wat voor acties jouw bezoekers ondernemen door het instellen van doelen. Enkele voorbeelden van doelen, zijn:

  • Het invullen van een contactformulier
  • Het starten van een chat
  • Het aanschaffen van een product
  • Het afspelen van een video

Doordat je met Google Analytics zoveel data kunt verzamelen, kunnen de verschillende dashboard wat onoverzichtelijk zijn. Gelukkig kun je zelf een rapport ontwerpen binnen de tool, zodat je alle relevante data in één oogopslag kunt bekijken. Kom je er niet uit? Dan staan wij voor je klaar om Google Analytics in te stellen en een dashboard voor je aan te maken.

Hotjar Heatmaps

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

Hotjar Heatmaps zijn visuele kaarten die het gedrag van websites bezoekers weergeven in kleur. Hiermee kun je zien wat bezoekers aantrekt op jouw website en hoe zij bijvoorbeeld omgaan met scrollen buttons. Er zijn drie verschillende heatmaps die je kunt genereren:

Click heatmap: bekijk op welke website elementen het meeste wordt geklikt door jouw bezoekers. Dit is handig voor wanneer je wilt weten waar bezoekers op klikken, of linkjes wel duidelijk en meer wilt weten over elementen die de aandacht trekken.

Scroll heatmap: krijg inzicht in hoe ver jouw bezoekers scrollen op jouw website. Zo kun je zien of bezoekers wel de belangrijkste content op een pagina bekijken of dat ze snel al een pagina verlaten.

Move heatmap: krijg inzicht in hoe website bezoekers met hun muis bewegen wanneer ze jouw website bezoeken

Voor wie gratis wil starten met Hotjar: je kunt drie heatmaps gratis instellen om te zien hoe het werkt en wat voor data ja kunt verzamelen.

Matomo

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

Matomo is een zeer uitgebreide professionele tool die in de cloud gebruikt kan worden (betaald). Het is open scource, dus je kunt het helemaal aan de behoeften van jouw eigen onderneming aanpassen en integreren met reeds bestaande BI-systemen.

Deze tool heeft de beschikking over heatmaps. Je kunt zien waar jouw bezoekers het meest in geïnteresseerd zijn en klikken.

Wat zijn de verschillen tussen Google Analytics en Matomo?

  • Matomo kent geen datalimiet.
  • Matomo beschikt over keyword rankings (handig voor jouw SEO).
  • Media analytics van Matomo om de engagement te meten met audio en video tracks op de website te meten.
  • Matomo beschikt over Session recording: video-opnames van de interacties (cursor bewegingen) van bezoekers op de website.
  • Visitor Profile bij Matomo: bekijk de historie van elke bezoeker op de website; welke acties hebben zij op de website ondernomen.

Matomo gaat dus nog een stapje verder dan Google, maar het is desondanks ook geschikt voor kleine bedrijven. Voor het installeren op de eigen (Apache, Nginx) webserver heb je echter wel de hulp van een ICT’er nodig.

Clicky

Clicky is een online tool die de realtime statistieken toont. Het voordeel: als je een rapport bekijkt weet zeker je dat je de laatste gegevens voor je hebt. Deze tool heeft een duidelijk dashboard waar je in één oogopslag de laatste informatie voor je hebt. Clicky geeft je zelfs een seintje als jouw website offline gaat, zodat je direct actie kunt ondernemen. Enkele speciale rapportages van Clicky:

  • Twitter analytics: rapporteert meldingen van jouw website of account op Twitter.
  • Trends: vergelijk vandaag met gister, vorige week, afgelopen jaar enz.
  • Campaigns: voor het volgen van jouw online campagnes.
  • Custom Data: van ingelogde klanten kun je zien wanneer en waar een klant van de website gebruik gemaakt heeft.
  • Heatmaps: je kunt zien waar de bezoekers van jouw webpagina klikken. Dit is zeer nuttig om te bekijken of misschien de fysieke layout van de pagina moet worden aangepast.

Clicky is professioneel en een goed alternatief voor Google Analytics. Voor het toepassen van sommige opties is echter wel kennis van programmeren nodig.

Clicky heeft een betaalde en gratis versie. De gratis versie registreert maximaal 3000 views per dag en beschikt niet over alle opties.

Open Web Analytics (OWA)

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

Open Web Analytics is, net als Matamo, open source software die je gratis kunt downloaden op jouw eigen webserver. Ook hier geldt dat de hulp van een ICT’er nodig is als je zelf geen ervaring hebt hiermee. OWA is een professionele web analyse tool die je helemaal naar eigen inzicht kunt customizen. Om het programma te leren kennen, is het aan te raden eerst van de standaard instellingen gebruik te maken. Open Web Analytics is standaard geschikt voor websites die gemaakt zijn een CMS zoals als WordPress.

Je de hebt met OWA de beschikking over meer dan 35 standaardrapportages, maar die kun je zelf nog uitbreiden. Het programma is als een raamwerk opgezet en kan daarom makkelijk geïntegreerd worden met andere webapplicaties. Ook hier is wel enige kennis van programmeren gewenst.

De analyse tool OWA heeft de beschikking over de steeds populairder wordende heatmap, zodat jij precies kunt zien in welke delen van een webpagina de bezoekers van jouw website het meest in geïnteresseerd zijn. Net als bij Matomo kun je de muisbewegingen opnemen en afspelen. Open Web Analytics is een webanalyse tool met het zelfde potentieel als Matomo en is geschikt voor professioneel gebruik.

Statcounter

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

De webstatistieken van Statcounter zijn niet zo uitgebreid als die van de voorgaande analyse tools, maar dit programma is toch een goede en complete online tool. Met minimale inspanning is snel te installeren eb krijg je alle nodige basis informatie over jouw websitebezoeker. Met deze online tool “verdwaal” je niet snel in een woud van mogelijkheden.

De data logs worden in de gratis versie maximaal 2 maanden online bewaard. Je hebt de mogelijkheid om de logs te downloaden naar een spreadsheet bestand, zodat je de gegevens zelf kunt bewaren en verder kunt verwerken als jij dat wilt. De bezoekersteller kun je ook in de gratis versie onzichtbaar op de website zetten. De gratis versie geeft je inzicht in de laatste 500 bezoekers van jouw website.

Met de betaalde versie van Statcounter krijg je een grotere log space toegewezen, zodat je jouw statistieken over een langere periode online bewaard kunnen blijven. Ook kun je jouw bezoekers in real time volgen en krijg je de mogelijkheid om de standaard rapporten naar jouw persoonlijke wensen aan te passen. Al met al een goede basic tool die snel en gemakkelijk aan de website gekoppeld wordt. Een aanrader voor kleine ondernemingen en de beginner met webanalyse.

Online tools voor webanalyse: pas op voor oversizing

Er is een grote keuze aan online tools voor web analyses. Of je een groot bedrijf hebt of klein, je kunt niet zonder web analyse als je wilt weten wat jouw bezoekers doen. Met het toepassen van de inzichten die je kun verwerven met deze tools, kun je de online omzet een boost geven.

Welke tool voor jouw het beste is hangt helemaal af van het online verkeer naar jouw website en jouw ervaring. Heb je weinig of geen ervaring, dan is een tool als Google Analytics of Statcounter het meest geschikt om ervaring op te doen.

Pas op voor “oversizing” Het ziet er allemaal erg mooi uit, maar je kan snel de weg kwijtraken en er gaat veel tijd in het analyseren zitten.

Wil jij starten met Google Analytics en heb je hulp nodig met de installatie binnen jouw website? Lees hier dan hoe je Google Analytics instelt of laat het instellen door een Google expert.

Over <a href="https://www.hulpmetmarketing.nl/auteur/danny-moons/" target="_self">Danny Moons</a>

Over Danny Moons

Als SEO expert en webdesigner werk ik dagelijks aan het hoger laten scoren van websites in Google. Soms door het verbeteren van een website, maar meestal door het neerzetten van een compleet nieuwe website die voldoet aan de regels van Google. Ik vind het leuk om nieuwe concepten te ontwikkelen en mezelf uit te dagen met het blijven verbeteren van mijn design skills. Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik waarschijnlijk gitaar aan het spelen of van de natuur aan het genieten.

Recente blogs

Google Multisearch: Beeld en tekst combineren in één zoekopdracht

Google Multisearch: Beeld en tekst combineren in één zoekopdracht

Bijna iedereen gebruikt Google om informatie te vinden over een bepaald onderwerp. Maar wat als je niet alleen tekstuele informatie zoekt, maar ook afbeeldingen wilt zien? Voorheen moest je dan twee verschillende zoekopdrachten uitvoeren, één voor tekst en één voor...

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress heeft onlangs versie 6.2 uitgebracht en deze heeft enkele nieuwe en verbeterde functies. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste kenmerken van deze update en wat ze voor jou kunnen betekenen. Site editor verbeterd Een van de belangrijkste kenmerken...

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het belang van effectieve en aantrekkelijke content steeds groter. Als bedrijf wil je opvallen in de online wereld en je doelgroep bereiken met boeiende en relevante informatie. AI Copywriting, het gebruik van...

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Missie 2022: de weg naar groenere websites

In 2022 ga ik me met Hulp Met Marketing focussen op het ontwikkelen van groene websites: razendsnelle, lichte websites met een zo klein mogelijke negatieve impact op het milieu. Dat ga ik doen door samen met andere website-experts Wordpress uit elkaar te trekken en in...

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale...

Hulp nodig met je website?