WordPress

17-03-2020

Wordpress-CMS

Wat is WordPress? WordPress is een CMS, Content Management System, waar je relatief eenvoudig websites mee kunt bouwen en onderhouden. WordPress begon als een klein en eenvoudig platform voor bloggers, maar wordt inmiddels gebruikt om hele geavanceerde websites te maken door miljoenen gebruikers. De reden dat het CMS zo populair is, is het gebruikersgemak en de eindeloze mogelijkheden.

Een website maken met WordPress

Er wordt vaak gezegd dat een website maken met WordPress eenvoudig is, maar dat is het niet per se. Je kunt namelijk veel geavanceerde functies en designs bouwen met het CMS.

Om een website te kunnen bouwen met WordPress, moet je allereerst een thema kiezen. Dit is een soort van template waarin jouw content gegoten zal worden. Er zijn duizenden gratis- en betaalde thema’s, dus dikke kans dat er iets voor jou tussenzit.

Ieder thema werkt net iets anders. Vaak zijn er al een aantal pagina’s ontworpen die jij nog kunt aanpassen en aanvullen met je eigen teksten en afbeeldingen. Via de Customiser kun je vervolgens jouw huisstijl implementeren, denk aan kleuren en lettertypes.

Wordpress-content-toevoegen-aan-je-website

Ook zijn er thema’s waar je visueel mee kunt bewerken, de zogenaamde drag and drop themes. Hier start met je met een vooraf ontworpen pagina of een blanco canvas en kun je allerlei elementen inladen en slepen. Zo kun je zien hoe je pagina eruit gaat zien en hoef je niet echt te programmeren.

Extra functies toevoegen aan je WordPress website

Het nadeel van WordPress, is dat er weinig specifieke functies zijn ingebouwd. Zo is er bijvoorbeeld niet altijd een contactformulier module aanwezig, ontbreken chat functies, heb je geen controle over belangrijke SEO elementen en ga zo maar door.. Gelukkig heeft WordPress daar een oplossing voor: plugins. Dit zijn in feite stukjes code van andere ontwikkelaars die je in jouw website implementeert. Voor bijna iedere functie die je kunt bedenken is er wel een plugin ontwikkelt. Soms gratis, soms betaald. Maar let op! Niet alle plugins gaan goed samen. Ze zijn tenslotte door verschillende mensen ontwikkeld. Ik raad je daarom aan om zo min mogelijk plugins te installeren en te checken of ze compatible zijn met jouw WordPress thema.

Wordpress code

Kun je functies toevoegen zonder plugins?

Zeker! Maar dan moet je wel PHP (& JavaScript en CSS) kunnen programmeren. Wanneer je dit kunt, kun je jouw code direct in de code van WordPress of het thema implementeren.

Tip: implementeer jouw code wel in een Child Theme. Doe je dit niet? Dan ben je jouw code na een WordPress update kwijt.

Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?

Het is belangrijk om te weten dat er twee verschillende WordPress platformen bestaan die flink van elkaar verschillen. Wanneer je een serieuze website wilt opzetten, raad ik je aan te kiezen voor WordPress.org. Dit is namelijk het open source CMS waarmee je een professionele website kunt opzetten. De website kun je op je eigen domeinnaam bouwen en koppelen aan een hostingpakket van jouw voorkeur.

Wanneer je kiest voor WordPress.com, dan krijg je een simpele variant. Je kunt wel een gehele website bouwen, maar die wordt vervolgens op een subdomein van WordPress geplaatst. Bijvoorbeeld: www.jouwdomein.wordpress.com.

Wil jij een WordPress website maken of laten maken? Neem dan contact op.

Hulp nodig met je website?

Recente blogs

Google Multisearch: Beeld en tekst combineren in één zoekopdracht

Google Multisearch: Beeld en tekst combineren in één zoekopdracht

Bijna iedereen gebruikt Google om informatie te vinden over een bepaald onderwerp. Maar wat als je niet alleen tekstuele informatie zoekt, maar ook afbeeldingen wilt zien? Voorheen moest je dan twee verschillende zoekopdrachten uitvoeren, één voor tekst en één voor...

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress heeft onlangs versie 6.2 uitgebracht en deze heeft enkele nieuwe en verbeterde functies. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste kenmerken van deze update en wat ze voor jou kunnen betekenen. Site editor verbeterd Een van de belangrijkste kenmerken...

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het belang van effectieve en aantrekkelijke content steeds groter. Als bedrijf wil je opvallen in de online wereld en je doelgroep bereiken met boeiende en relevante informatie. AI Copywriting, het gebruik van...

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Missie 2022: de weg naar groenere websites

In 2022 ga ik me met Hulp Met Marketing focussen op het ontwikkelen van groene websites: razendsnelle, lichte websites met een zo klein mogelijke negatieve impact op het milieu. Dat ga ik doen door samen met andere website-experts Wordpress uit elkaar te trekken en in...

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale...