Responsive Design betekent dat een website zo is vormgegeven dat hij zichzelf aanpast aan de grootte van een scherm door mee te schalen. De website ‘reageert’ wanneer de breedte van een browser verandert. Door het ontwikkelen van een responsive design, streeft een websitebouwer ernaar om een website te maken dat op een zo breed mogelijk scala aan apparaten goed werkt. In feite zou zo’n website vlekkeloos moeten werken op smartphones, tablets en pc’s/laptops. Dit wordt mogelijk gemaakt door te werken met breakpoints of flexibele grids en afbeeldingen. Dat laatste gebeurt met CSS3.
Waarom een Responsive Webdesign?
Dat je website werkt op zowel mobiel, tablet als pc is een must! Anders zul je veel bezoekers missen die op zoek zijn naar een antwoord via Google. Wanneer je een custom website gaat bouwen, zul je d.m.v. CSS of JavaScript moeten aangeven op welke punten je design veranderd. Je kunt ervoor zorgen dat alle elementen flexibel zijn, zodat alles schaalt naar het formaat van het scherm. Een andere optie is met code aangeven wanneer elementen moeten veranderen, bijvoorbeeld met breakpoints of apparaat detectie.
Ben je gebruiker van Phoenix of WordPress? Dikke kans dat je website dan in de basis responsive is. In het geval van WordPress kan je website responsive zijn, maar wellicht nog verre van gebruiksvriendelijk! Let erop dat je een goed Thema kiest.