Een nieuwsbrief opmaken doe je wanneer je aan de slag gaat met e-mail marketing. Maar wanneer ga je nou aan de slag met een nieuwsbrief opmaken en hoe doe je dat?
Of je nou een zzp-er bent met een praktijk aan huis, een restauranteigenaar in hartje Amsterdam, of CEO bij een groot make-up merk met een wereldwijde branche; ieder bedrijf kan haar klanten op de hoogte houden van ontwikkelingen omtrent haar producten of diensten. Een van de mogelijkheden om deze updates te delen, is het maken van een nieuwsbrief. Hierin worden vaal aanbiedingen, bedrijfsfeitjes en producten naar voren gebracht in een regelmatige publicatie. Hoe kun je bedrijfsinformatie verpakken en wat zijn de aandachtspunten bij een goede nieuwsbrief schrijven?
Ik heb nieuws voor je: het is niet zo moeilijk..

Wie, wat, waar, wanneer, waarom
Vraag jezelf ter voorbereiding van een nieuwsbrief opmaken af voor welke doelgroep je schrijft, wat je hen wil mededelen, hoe vaak je jouw klanten bericht, op welk tijdstip en waarom je deze boodschap wil overbrengen. Dit zorgt ervoor dat de lezer van jouw nieuwsbrief niet met open vragen achterblijft. Eveneens wordt er een duidelijk overzicht gecreëerd van informatie met toegevoegde waarde. Wanneer je deze vragen duidelijk hebt voor jezelf, kun je starten met het schrijven van de e-mail.
De stijl van je nieuwsbrief
Zet het belangrijkste nieuws bovenaan en maak de nieuwsbrief persoonlijk. Persoonlijk e-mails hebben vaak een hogere open-rate en converteren over het algemeen ook beter. Het is echter wel belangrijk dat je taalgebruik past bij de doelgroep. Schrijf je aan grote bedrijven, dan kan je nieuwsbrief niet altijd even persoonlijk zijn dan wanneer je je op zzp’ers richt. Het is belangrijk dat jouw boodschap duidelijk is geformuleerd en dat grammatica en spelling correct zijn. Dit maakt de nieuwsbrief intellectueel aantrekkelijker en geloofwaardiger.
Daarnaast wint originaliteit het altijd in waarde ten opzichte van een dertien-in-een-dozijn stukje.
Lay-out: De lengte van nieuws
De lengte van een nieuwsbrief hangt af van de hoeveelheid noodzakelijke informatie die vertoond moet worden. Echter willen mensen tegenwoordig zo snel mogelijk op de hoogte gehouden worden, wat inhoud dat nieuwsbrieven kort en bondig moeten zijn. In dit geval kan het een handige optie zijn bij veel nieuws vaker een brief te versturen, bijvoorbeeld wekelijks een A4’tje in plaats van een paar pagina’s elke maand. Als het mogelijk is, probeer je wekelijkse berichten dan te focussen op één onderwerp en verstuur maandelijks een samenvattende nieuwsbrief waarin je alle onderwerpen nogmaals aanstipt.
Nieuws in vorm
Om origineel te blijven en op te vallen tussen alle nieuwsbrieven die klanten al dagelijks ontvangen, moet op een handige manier de aandacht getrokken worden. Dit betekent een aantrekkelijke titel, vooral zonder het woord “nieuwsbrief” erin. Afbeeldingen kunnen een tekst meer houvast geven en door middel van dik- en schuingedrukte zinnen kan een tekst speels worden gemaakt.

Veel mensen lezen onderweg naar werk of school het nieuws en daarom is het ook belangrijk rekening te houden met de maximale 600 pixelbreedte die een mobiele telefoonscherm biedt. Als laatste is het van belang dat lezers op vrijwillige basis lid zijn van jouw nieuwsbrief. Zorg ervoor dat iemand zich makkelijk kan uitschrijven om een vrij gevoel te creëren.