Een heatmap is een datavisualisatietechniek die inzicht geeft in gebeurtenissen op bijvoorbeeld een website. De variatie in kleur geeft aan hoe vaak een specifieke gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
In het geval van een website, geven heatmaps veel informatie die helpen bij het optimaliseren van de website. Je kunt namelijk:
- Bijhouden hoe vaak er op elementen geklikt wordt
- Welke elementen het meeste onder de aandacht van bezoekers komen
- Hoe bezoekers bewegen over jouw website
- Hoe ver bezoekers scrollen op een webpagina
Er zijn verschillende populaire tools die heatmaps aanbieden, zoals Hotjar, Crazy Egg en Matomo. Je kunt gratis starten met het aanmaken van heatmaps om te zien of de data die je kunt verzamelen, bruikbaar is voor jou.
Welke soorten heatmaps zijn er?
Er zijn verschillende soorten heatmaps die je kunt gebruiken om het gedrag van website bezoekers te meten:
- Klik heatmap: hiermee krijg je inzicht in waar jouw bezoekers op klikken. Zo kun je zien hoe bezoekers navigeren, maar ook welke elementen jouw bezoekers als klikbaar beschouwen. Zo kun je de gebruikersvriendelijkheid van jouw website verbeteren en conversies optimaliseren.
- Scroll heatmap: met deze heatmap kun je zien hoe ver de bezoekers vans jouw website scrollen op een pagina. Je krijgt hiermee inzicht in het percentage bezoekers dat een sectie heeft bereikt. Zo kun je bepalen waar je de belangrijkste informatie op de pagina moet plaatsen.
- Beweging heatmap: hiermee leg je de focus van iedere bezoeker vast. Je kunt namelijk zien hoe er op een pagina wordt bewogen met een muis. Deze soort heatmap lijkt erg op de eye-tracking methode.
Hoe stel je een heatmap in binnen je website?
Bij de meeste aanbieders kun je heatmaps eenvoudig instellen door een stukje code in de
van jouw website te plaatsen. Eenvoudig kopiëren en plakken dus. Maak je gebruik van WordPress? Dan zijn er aanbieders, zoals Hotjar, die een gratis plugin hebben ontwikkeld. Daarmee kun je de gewenste heatmaps nog eenvoudiger configureren.