Hoe werkt social media?

09-01-2017 | Social Media

social media kanalen

Wat is Social Media en hoe kun je het inzetten? Leer over de verschillende kanalen die er zijn en wat je ermee kunt.

Social media is de verzamelnaam voor alle toepassingen op internet waarmee je content en informatie met anderen kunt delen.

Er komen dagelijks steeds meer gebruikers op de verschillende kanalen die er zijn waardoor bedrijven, maar ook artiesten zoals bands, steeds meer met social media gaan doen. Social media kun je gebruiken om een specifieke doelgroep te bereiken en een band op te bouwen met je volgers. Dit kan verschillende doelen hebben, zoals: het verkopen van producten, het delen van informatie en stimuleren van de online groei van je bedrijf. Om social media te gebruiken, hoef je enkel een account aan te maken bij een kanaal zoals Facebook of Twitter en je kunt aan de slag gaan. Maar wat doe je dan? Hoe krijg je volgers en hoe zorg je ervoor dat social media wat voor jou oplevert? Ik zal je op weg helpen…

Liever je social media uitbesteden?

Stappenplan voor Social Media

Om ervoor te zorgen dat je niet met losse flodders schiet op social media, is het slim om een plan op te stellen en volgen. Volg deze stappen om meer uit je social media kanalen te halen:

1. Bepaal je doelen

Denk allereerst na over wat je wilt bereiken met social media. Er zijn verschillende redenen waarom je het zou inzetten:

  • Vergroten van je naamsbekendheid
  • Informatie verschaffen over je diensten en producten
  • Een band opbouwen met je doelgroep
  • Mensen naar je website krijgen
  • Webcare: vragen en klachten behandelen


Als je weet wat je wilt bereiken met je kanalen, kun je de doelen omzetten naar doelstellingen. Het is slim om je doelstellingen SMART te maken: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Bijvoorbeeld: Binnen 6 maanden 25% van de webcare afhandelen via social media. Of: Binnen een jaar het aantal likes op Facebook verhogen met 20%.

2. Bepaal je doelgroep

Jouw doelgroep bepaal je zelf. Je kiest zelf wie je wilt bereiken en aan wie je diensten wilt verlenen of producten wilt verkopen. Echter, voor jouw diensten of producten is er een markt en daar zou je op moeten focussen om goede resultaten te behalen. Je kunt verschillende onderzoeken lezen om erachter te komen wie jouw doelgroep is, maar je kunt ook een profiel schetsen en deze aanscherpen op basis van de kenmerken van je huidige klanten, websitebezoekers en social-media-volgers. Als je alle gegevens hebt verzameld, kun je een persona creëren. Dit is een fictief persoon die voldoet aan alle eigenschappen van jouw geformuleerde doelgroep, de perfecte klant dus. Op deze manier heb je alle belangrijke eigenschappen op een rijtje.

Als je een doelgroep hebt bepaald, kun je gaan uitzoeken op welke social media kanalen je doelgroep zich bevindt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt welk kanaal wordt gebruikt door welke doelgroep. Marketingfacts is een goed platform om eens te bekijken. Met name deze link kan je verder helpen.

Tip: je kunt ook een kijkje nemen bij de concurrentie om te kijken door wie zij gevolgd worden. Zo kun je wellicht meer leren over je doelgroep!

3. Kies je kanalen

Als je weet wie je doelgroep is, kun je bekijken op welke social media kanalen zij actief zijn. Je hoeft niet ver te zoeken naar bronnen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste social media kanalen, omdat er veel gegevens beschikbaar zijn over het gebruik van kanalen. Er zijn drie belangrijke aspecten bij het kiezen van de kanalen:

1) Het social media kanaal helpt je bij het behalen van je doelen
2) Je doelgroep maakt gebruik van het kanaal
3) Het kanaal past bij jou en je wilt ermee werken

Ik leg je verderop in het artikel uit wat je met een aantal populaire social media kanalen kunt, zodat je wat meer inzicht krijgt in wat een kanaal voor jou kan betekenen.

Om je verder op weg te helpen, schreef Bianca van de Ketterij een artikel waarin 12 social media kanalen tegenover elkaar worden gezet. Ze heeft er een mooie infographic van gemaakt.

4. Creëer en plaats geschikte content

Geschikte content, wat is dat? Dat ligt geheel aan jou! Het is belangrijk dat de content die je plaatst, past bij wat jij aanbiedt. De uitstraling, inhoud en manier van presenteren moeten aansluiten bij jou als persoon of bedrijf. Dan komt het namelijk al snel geloofwaardig over. Daarnaast is het belangrijk dat de content die je plaatst relevant is. Maar wanneer is het relevant? Voor mij is het relevant om artikelen te publiceren over internet marketing, maar ook video-tutorials te maken of infographics over onderdelen van internet marketing. Ik wil jou namelijk helpen met internet marketing en deze voorbeelden van content kunnen jou verder helpen. Dus denk goed na: wat bied je aan met wat voor content kun je de vragen van je volgers / klanten beantwoorden?

Tip: Plaats Rich Content, zoals foto’s, video’s en links. Dat zorgt namelijk voor meer interactie op social media!

5. Genereer interactie

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je interactie genereert op je social media kanalen.

Hoe meer interactie, hoe groter je bereik. Hoe groter je bereik, hoe meer mensen je leren kennen. Hoe meer mensen je kennen, hoe meer potentiële klanten/volgers.

Het delen van afbeeldingen, video’s en links zorgt al voor meer interactie dan een bericht met alleen tekst. Als je iets ‘geks’ doet en dat vastlegt op beeld, zal de interactie nóg groter zijn. Dit wil je alleen niet te vaak doen.

Bij ieder social media kanaal zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de interactie rondom je berichten. Bij Twitter en Instagram kun je relevante #Hashtags gebruiken. Als mensen zoeken op een dergelijke #Hashtag, is de kans groot dat ze interesse hebben in het onderwerp. De kans op interactie wordt daardoor ook groter. Bij YouTube kun je klikbare kaders maken in je video’s, waardoor mensen zich kunnen abonneren op je kanaal of door kunnen klikken naar een andere video. Bij Snapchat kun je bepaalde filters gebruiken om extra op te vallen, waardoor mensen een afbeelding willen opslaan of gaan reageren.

Je kunt natuurlijk ook om interactie vragen.. Het helpt als je een tegenprestatie kunt bieden, bijvoorbeeld een winactie of het weggeven van een product.

6. Meet je resultaten

Meten = weten. Het is belangrijk om inzicht te hebben in de cijfers van je social media kanalen. Kortom, je wilt weten hoeveel mensen worden bereikt met een bericht en hoeveel interactie wordt gegenereerd. Zo kun je zien welke content werkt, maar ook op welke dagen en tijdstippen je berichten het beste werken. De resultaten zijn niet direct uit te drukken in geld, maar je kunt wel veel leren van de statistieken. Facebook, Twitter en Instagram hebben hun eigen Analytics. Je kunt Google Analytics gebruiken om inzicht te krijgen in je social media conversie. Daarnaast zijn er verschillende tools om je social media resultaten te meten. Bart van der Kooi legt hier meer over uit. Daarnaast geeft Buffer je een mooi lijstje met gratis tools.

Als je de statistieken in de gaten houdt, kun je zien wat je Return of Investment (ROI) is. Stel dat je doel is meer bezoekers naar je website te krijgen d.m.v. het inzetten van social media, kun je zien in hoeverre je dit doel hebt behaald door berichten te plaatsen. Je kunt bij sommige social media kanalen zó ver gaan dat je zelfs kunt zien wat de ROI per bericht is. Dit vergt wel wat creativiteit ;).

Social Media Kanalen

Er zijn talloze social media kanalen, maar ze zijn niet allemaal relevant voor jou. Ik heb de populairste kanalen en tevens de belangrijkste social media kanalen voor de entertainment-industrie op een rijtje gezet.

Facebook: bereik de wereld

Facebook telt bijna 10 miljoen gebruikers in Nederland. Dat is best veel toch? En al die mensen kun jij gaan bereiken en aan je binden! Nou ja… Alleen de relevante mensen natuurlijk ;). Met Facebook kun je op een simpele manier een grote doelgroep bereiken. Dat komt doordat je verschijnt in de tijdlijn van de mensen die je volgen. Heeft volger A interactie met je bericht? Dan bestaat er een grote kans dat jouw bericht ook in volger A zijn tijdlijn opduikt. Interactie is dus de sleutel tot succes. Hoe zorg je voor interactie? Plaats in ieder geval Rich Content. Hiermee bedoel ik dat het slim is om aansprekende foto’s en video’s te plaatsen, maar ook relevante links te delen. Daag mensen uit te reageren en je berichten te delen.

Hoe werkt social media?

Instagram: sexy en strak

Instagram is een mooi en visueel social media kanaal dat hard aan het groeien is. Bij Instagram deel je foto’s en video’s en zet je relevante hastags in je berichten om ervoor te zorgen dat je berichten vaker worden gevonden. Ieder bericht dat je plaatst, komt op de tijdlijn van AL je volgers. Je krijgt hier inmiddels meer exposure dan bij Facebook. Een extra voordeel van Instagram is de GEO-Tag. Stel persoon A staat bij jou in je repetitieruimte in Hilversum en maakt een foto tijdens een repetitie. Dan voegt de GEO-Tag de coördinaten van persoon A toe aan de foto. Mensen kunnen op locatie zoeken. Als mensen dus zoeken op Hilversum als locatie, wordt de foto van jouw repetitieruimte misschien wel gevonden! Je voegt zelf natuurlijk ook GEO-Tags toe aan foto’s & video’s die je plaatst. Als je dat samen optelt, zou je nog wel eens vaak gevonden kunnen worden. Hier lees je meer over instagram. Net als bij Facebook, is ook hier interactie erg belangrijk. Dus ga in op reacties en likes en reageer zelf ook relevante content.

Hoe werkt social media?

Twitter: luister & converseer

Wil je gesprekken volgen en zelf ‘lekker kletsen’? Dan is de microblog Twitter misschien wel wat voor jou. In 140 tekens kun je zeggen wat je wilt en door #Hashtags te gebruiken, vergroot je de exposure van je berichten. Twitter wordt namelijk ook als zoekmachine gebruikt. Mensen zoeken met #Hashtags. Kortom mensen die geïnteresseerd zijn in onderwerpen waar jij over tweet, kunnen je berichten vinden zonder dat ze je volgen. Los van relevante #Hashtags, is het slim om afbeeldingen, video’s en links te delen. Dit verhoogt de kans op interactie. Probeer niet teveel te verkopen via Twitter, maar luister naar wat je doelgroep zegt of wilt weten en speel hierop in. Wees ook niet bang om content van anderen te delen, misschien gaan mensen je dan ook nog sympathiek vinden.

Google+: instant SEO

Waarom zou je een kanaal dat van ‘s werelds grootste zoekmachine is niet gebruiken? Google+ gebruiken is instant SEO: je bericht kan zomaar in de zoekresultaten van Google verschijnen. Daarnaast versterkt het de autoriteit van jou of je bedrijf in Google. Bij Google+ kun je gebruik maken van een live videochat, Hangouts. Dit kun je inzetten om met andere professionals te spreken. Deel vervolgens de video en verstrek zo je doelgroep unieke content. Daarnaast is Google+ goed voor het delen van, je raadt het al, foto’s, video’s en links. De visuele content krijgt namelijk veel ruimte op je profiel, waardoor je volgers en bezoekers alles eens goed kunnen bekijken. Google+ is misschien niet zo’n heel populair social media kanaal in nederland, maar je kunt je Facebook berichten mooi kopiëren en plakken. Zo heb je toch meer online bereik en een back-up van je berichten. Daarnaast kun je op zoek gaan naar voor jou relevante kringen (groepen) in Google+ en je berichten met deze kringen delen.

Snapchat: lekker gek en persoonlijk

Ben je al bekend met Snapchat? Al die mensen met hondengezichten en regenboog kots? Juist, dat is Snapchat. Het is een enorm hard groeiend social media kanaal, met name onder de jongere generaties. Snapchat is perfect voor storytelling, het vertellen van een verhaal. Doordat je zelf kunt bepalen hoelang een foto of video zichtbaar is, kun je exclusieve content delen die ook exclusief blijft. Er zijn inmiddels allerlei manieren waarop je volgers jouw content kunnen opslaan, maar toch. Daarnaast zijn er de filters in Snapchat, die een geweldige hilariteit aan content kunnen toevoegen.

Kortom, richt jij je op een jonge doelgroep? Gebruik Snapchat dan om een persoonlijke band op te bouwen door foto’s & video’s te plaatsen en maak gebruik van User Generated Content.

User Generated Content is content die is gemaakt door je gebruikers, door je volgers dus.

YouTube: SEO & video

YouTube is meer dan alleen een videoplatform. Het is een social media kanaal en tevens de op één na grootste zoekmachine ter wereld, op Google na. En laat het nou ook nog eens eigendom zijn van Google. De video’s die je op YouTube plaatst, kunnen dus zomaar in de zoekresultaten van Google opduiken! Dát is lekker zeg! Op YouTube plaats je dus video’s, maar wat voor video’s? Het is belangrijk dat de video’s passen bij wat jij aanbiedt. Je kunt bijvoorbeeld informatieve video’s over nieuwe producten maken, maar ook tutorials. Tutorials zijn helemaal in, er wordt veel gezocht op ‘how to…’, ‘hoe kan ik….’ en ‘….. tutorial’. KathleenLights is een YouTube kanaal van de 24 jarige Kathleen. ‘Gewoon een meid die haar ervaring met make-up wilde delen’. Toen ik deze blog schreef, had ze 2,9 miljoen subscribers. Inmiddels heeft ze er meer dan 4 miljoen.. and counting.. En dat met make-up tutorials? Ja! Ze geeft gewoon heel goed antwoord op de vraag van veel YouTubers.

Hoe werkt social media?

Ik stel voor dat jij hetzelfde doet, mits video een meerwaarde voor je biedt. Volg de volgende stappen:

  1. Maak een goede video
  2. Verzin een catchy en relevante titel met keywords erin verwerkt
  3. Zorg voor een goede afbeelding (thumbnail)
  4. Verwerk keywords in de beschrijving en eventuele belangrijke links
  5. Gebruik keywords als label / tags
  6. Maak knoppen in de video, zodat kijkers daadwerkelijk iets kunnen doen

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je kanaal er verzorgd uitziet en dat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat zij zoeken.

Over <a href="https://www.hulpmetmarketing.nl/auteur/danny-moons/" target="_self">Danny Moons</a>

Over Danny Moons

Als SEO expert en webdesigner werk ik dagelijks aan het hoger laten scoren van websites in Google. Soms door het verbeteren van een website, maar meestal door het neerzetten van een compleet nieuwe website die voldoet aan de regels van Google. Ik vind het leuk om nieuwe concepten te ontwikkelen en mezelf uit te dagen met het blijven verbeteren van mijn design skills. Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik waarschijnlijk gitaar aan het spelen of van de natuur aan het genieten.

Recente blogs

Google Multisearch: Beeld en tekst combineren in één zoekopdracht

Google Multisearch: Beeld en tekst combineren in één zoekopdracht

Bijna iedereen gebruikt Google om informatie te vinden over een bepaald onderwerp. Maar wat als je niet alleen tekstuele informatie zoekt, maar ook afbeeldingen wilt zien? Voorheen moest je dan twee verschillende zoekopdrachten uitvoeren, één voor tekst en één voor...

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress heeft onlangs versie 6.2 uitgebracht en deze heeft enkele nieuwe en verbeterde functies. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste kenmerken van deze update en wat ze voor jou kunnen betekenen. Site editor verbeterd Een van de belangrijkste kenmerken...

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het belang van effectieve en aantrekkelijke content steeds groter. Als bedrijf wil je opvallen in de online wereld en je doelgroep bereiken met boeiende en relevante informatie. AI Copywriting, het gebruik van...

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Missie 2022: de weg naar groenere websites

In 2022 ga ik me met Hulp Met Marketing focussen op het ontwikkelen van groene websites: razendsnelle, lichte websites met een zo klein mogelijke negatieve impact op het milieu. Dat ga ik doen door samen met andere website-experts Wordpress uit elkaar te trekken en in...

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale...

Hulp nodig met je website?