Hoger in Google door Hulp Met Marketing - logo

Hoe vind je goede hashtags voor Instagram?

18-07-2018 | Social Media

goede hashtag vinden voor instagram

Instagram blijft ontwikkelen met nieuwe elementen en uitbreidingen binnen de app. Zo bestaat er nu Instagram TV en wordt er in een razend tempo doorontwikkeld aan Instagram Stories. Wat niet zo heel erg is veranderd tot nu toe is het plaatsen van berichten en het gebruiken van #hashtags.

Hoewel het hele Instagram algoritme wel wijzigt, kun je nog steeds ‘normale berichten’ plaatsen en hashtags gebruiken.

De hashtags die je gebruikt, bepalen voor een deel wie jouw berichten zien. Daarom is het heel belangrijk om de juiste te gebruiken. Maar hoe vind je hashtags voor Instagram?

Hoe bepaal je welke hashtags je gaat inzetten?

Er zijn ontelbare aantallen hashtags en combinaties die je als bedrijf kunt gebruiken op Instagram. Er zijn hashtags die jouw bedrijf definiëren of je kunt zelf een zoekterm bedenken. De zichtbaarheid van deze laatste termen zal niet extreem hoog zijn. Er zijn natuurlijk ook hashtags binnen jouw branche die heel populair zijn, maar daardoor ook competitief.

Instagram laat je maximaal 30 hashtags gebruiken wat ik persoonlijk al best veel vind. Voordat je de exacte termen gaan kiezen, zou ik eerst eens kijken naar de soorten hashtags die je kunt inzetten. Ik zou de onderstaande verdeling aanhouden.

 • Gebruik maximaal 3 merk hashtags. Dit zijn de termen die specifiek bij jouw bedrijf passen: ze definiëren wat jouw bedrijf doet. In mijn geval is een voorbeeld gewoon: #hulpmetmarketing.
 • Kies 5 populaire hashtags. Dit zijn van die hashtags die 100.000+ keer zijn gebruikt in een bericht. Zorg wel dat de termen relevant blijven voor wat jij doet, want het Instagram algoritme ziet snel wanneer jij valst probeert te spelen. 😉 Nu vraag je je af waarom je geen termen moet kiezen die 100.000.000 keer zijn gebruikt? Nou dan wordt er iedere paar seconde een bericht mee geplaatst, wat jouw bericht dan zal wegdrukken.
 • Kies 5 iets minder populaire hashtags. Dit zijn de woorden die zo’n 10.000 – 50.000 keer zijn gebruikt in een bericht.
 • Kies maximaal 5 super specifieke niche tags. De zoektermen die heel relevant zijn aan jouw werk, bedrijf of branche. Ze zullen <10.000 gebruikt zijn en zijn de hashtags waar jouw doelgroep naar op zoek zal zijn.

Socialmediaexaminer.com geeft aan dat dit bovenstaande recept van hashtag-gebruik goed werkt met het Instagram Algoritme.

Hoe vind je zelf goede hashtags voor Instagram?

Nu je weet wat voor soorten je kunt gebruiken, is het van belang de goede hashtags voor Instagram te gaan kiezen. Dit lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt wel mee. 😉

Je kunt op basis van de info die ik je net heb gegeven vast een lijst maken van relevante termen. Dat maakt het volgende deel wat makkelijker.

Onthoud dat de hashtags die je gaat inzetten, relevant moeten zijn voor de content die je deelt. Wanneer jij een bericht plaatst met een mooie ijscoupe, ga je geen dingen als #ChristianoRonaldo of #Hondenvoer erbij zetten. Als je het mij vraagt kom je uit bij een aantal categorieën waaruit je de termen kunt kiezen:

 • Content hashtags. Deze zijn direct gerelateerd aan jouw content. Ze geven dus aan wat er op jouw foto of video te zien is.
 • Branche hashtags. De termen die een rol spelen binnen de branche waarin jij werkt. In mijn geval bijvoorbeeld: #onlinemarketing, #instagram, #socialmedia etc…
 • Doelgroep hashtags. De woorden waarop jouw doelgroep zoekt en die bij de Instagram gebruikers passen.

Eerder noemde ik ook al 4 hashtag categorieën die je zou moeten gebruiken. Dat betekent niet dat je uit 7 categoriën moet kiezen, maar je kunt categorieën combineren. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Een hele populaire hashtag gebruiken die past binnen jouw branche.
 • Een niche hashtag zoeken die direct aan jouw content gerelateerd is.
 • Een minder populaire hashtag die wordt gebruikt door jouw doelgroep (in feite een niche tag).

Het simpelste is dat jij per categorie een lijst maakt van hashtags die je later kunt gebruiken. Dat voorkomt dat je bij ieder bericht weer opnieuw moet zoeken. Vervolgens kun je gerelateerde termen en voorgestelde termen zien die je ook kunt noteren. Zo kom je al snel tot een lange lijst met relevante hashtags die jij kunt inzetten.

De tussenstand tot nu toe is als volgt:

 1. Maak een lijst aan, bijvoorbeeld in Excel van waar je hashtags kunt kopiëren en plakken. Het voordeel van Excel is dat je daar gemakkelijk bij kunt zetten hoeveel berichten er al zijn geplaatst met de betreffende tags
 2. Beschrijf jouw bedrijf, diensten of business en haal de sleutelwoorden eruit. Dit zijn dan jouw merk hashtags. Verwerk natuurlijk ook je bedrijfsnaam als tag.
 3. Ga op zoek naar populaire hashtags die relevant zijn aan jouw bedrijf, branche of doelgroep.
 4. Ga op zoek naar iets minder populaire hashtags die relevant zijn aan jouw bedrijf, branche of doelgroep.
 5. Ga op zoek naar super specifieke niche hashtags.

Je hebt nu een redelijke lijst van hashtags die jij kunt inzetten en ze zijn waarschijnlijk allemaal relevant. Je ziet ook dat ik niks heb genoemd over content hashtags, toch? Dat komt omdat je die pas gaat zoeken en inzetten op het moment dat je een bericht plaats. Er is een grote kans dat jouw content iedere keer anders is waardoor de zoektermen die jij zou moeten gebruiken ook verschilt. Je kunt natuurlijk wel een soort standaard lijstje gaan ontwikkelen wanneer de berichten vaak over hetzelfde onderwerp gaat.

Tools die je helpen bij het kiezen van de juiste hashtags

Ik kan me voorstellen dat je er zelf nog niet helemaal uitkomt of dat je het vinden van goede hashtags te veel tijd vind kosten. Gelukkig zijn er verschillende tools die je daarbij kunnen helpen.

Hashtagify

Hoe vind je goede hashtags voor Instagram?

Hashtagify is een betaalde tool waarmee je heel makkelijk relevante hashtags kunt vinden op basis van jouw termen. Zoals je ziet in de bovenstaande afbeelding kun je gelijk zien hoe populair de door jouw gezochte hashtag is. vervolgens kun je nog veel meer zien:

 • Gerelateerde hashtags
 • Top influencers die het zoekwoord gebruiken
 • Een trendlijn die aangeeft wat de populariteit is van de afgelopen weken
 • Waar de hashtag populair is
 • Meer…
hashtagify gerelateerde hashtags en influencers

Let erop dat deze tool ook voor Twitter erg populair is.

Keyhole

Hoe vind je goede hashtags voor Instagram?

Keyhole is een veelzijdige tool die je zowel gratis als betaald kunt gebruiken. In de gratis versie kun je een hashtag of account invoeren en daar gegevens van bekijken. Zoals je in de afbeelding hierboven kan zien, kun je dit voor Twitter en Instagram doen. Ik heb even #onlinemarketing gebruikt als test.

Hoe vind je goede hashtags voor Instagram?

Naast de basisstatistieken, waar ik een beetje mijn twijfels over heb (slechts 120 berichten met #onlinemarketing?!), kun je de volgende gegevens zien:

 • Tijdlijn van de populariteit van de gezochte gegevens
 • Top berichten met de gebruikte tag erin
 • Gerelateerde hashtags
 • Locaties
 • Emoties omtrent de berichten met de hashtag erin
 • Meer…
Hoe vind je goede hashtags voor Instagram?

All Hashtag

Hoe vind je goede hashtags voor Instagram?

All Hashtag is een simpele tool die op basis van jouw zoekterm laat zien wat de populairste gerelateerde hashtags zijn. Het geeft, zoals je in het onderstaande voorbeeld kunt zien, veel suggesties. Een handige tool om een longlist op te bouwen voor jezelf dus!

Hoe vind je goede hashtags voor Instagram?

Populaire hashtags voor Instagram

Ik gaf al aan dat het goed is om zowel populaire als minder populaire hashtags te gebruiken in jouw Instagram posts. Met de genoemde tools kun je populaire hashtags vinden en Instagram zelf geeft ook nuttige informatie. Ben je opzoek naar een simpele start? Dan heeft Frankwatching een hele mooie infographic gemaakt!

Hoe vind je goede hashtags voor Instagram?
Over <a href="https://www.hulpmetmarketing.nl/auteur/danny-moons/" target="_self">Danny Moons</a>

Over Danny Moons

Als SEO expert en webdesigner werk ik dagelijks aan het hoger laten scoren van websites in Google. Soms door het verbeteren van een website, maar meestal door het neerzetten van een compleet nieuwe website die voldoet aan de regels van Google. Ik vind het leuk om nieuwe concepten te ontwikkelen en mezelf uit te dagen met het blijven verbeteren van mijn design skills. Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik waarschijnlijk gitaar aan het spelen of van de natuur aan het genieten.

Recente blogs

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress heeft onlangs versie 6.2 uitgebracht en deze heeft enkele nieuwe en verbeterde functies. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste kenmerken van deze update en wat ze voor jou kunnen betekenen. Site editor verbeterd Een van de belangrijkste kenmerken...

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het belang van effectieve en aantrekkelijke content steeds groter. Als bedrijf wil je opvallen in de online wereld en je doelgroep bereiken met boeiende en relevante informatie. AI Copywriting, het gebruik van...

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Missie 2022: de weg naar groenere websites

In 2022 ga ik me met Hulp Met Marketing focussen op het ontwikkelen van groene websites: razendsnelle, lichte websites met een zo klein mogelijke negatieve impact op het milieu. Dat ga ik doen door samen met andere website-experts Wordpress uit elkaar te trekken en in...

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale...

Hulp nodig met je website?