Hoger in Google door Hulp Met Marketing - logo

Hoe maak ik content voor Voice Search?

04-04-2018 | SEO

hoe maak ik content voor voice search - google

Content maken die vindbaar is in zoekmachines is één uitdaging. Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw content wordt gevonden in Google wanneer iemand zoekt met voice search? Geef toe, jij wilt toch ook die featured snippet in Google? 😉 Ik geef je 5 tips om beter gevonden te worden met voice search.

“Hallo, spreek ik met Google? Ja ik zoek een pizzeria in de buurt voor vanavond zeven uur”

(wil je het intro overslaan?)

Inleiding

Steeds vaker worden online zoekopdrachten uitgevoerd met voice search, spraakgestuurde zoekopdrachten. Je bent dan dus letterlijk tegen een smartphone, laptop of smart speaker aan het praten. Dit gebeurt met hele zinnen en in een soort gespreksvorm. Het zorgt ervoor dat het online zoekgedrag verandert en dat jouw SEO aangescherpt moet worden.

Blijf jij nog vindbaar met dit nieuwe zoekgedrag? Hoe ga jij hiermee om?

Hoe maak ik content voor Voice Search?
Zo ziet voice search eruit op een smartphone.

Volgens Google wordt ongeveer 20% van haar zoekopdrachten uitgevoerd met voice search om online te zoeken. De experts verwachten dat dit in 2020 zal toenemen naar 50%. Zorg ervoor dat jij de concurrentie voor blijft door hier direct op in te spelen met jouw website. Of voice search nu echt groot gaat worden of niet, de voice search tips die ik je ga uitleggen, dragen hoe dan ook bij aan de vindbaarheid van jouw content.

Ik leg je stap voor stap uit hoe jij jouw content kunt optimaliseren voor voice search. (direct naar de tips)

Feiten over voice search die laten zien dat je het de moeite waard is om er rekening mee te houden

  • Er worden wereldwijd maandelijks meer dan 2 miljard zoekopdrachten uitgevoerd middels voice search in januari 2018. (Alpine.ai)
  • Ongeveer 9% van de smartphone-gebruikers maakte gebruik van hun AI assistent van hun Smartphone volgens een onderzoek van aytm.com.
  • Voice search wordt dagelijks slimmer door machine learning. Wij als gebruiker maken de zoekmachine slimmer, waardoor ze steeds betere en persoonlijkere antwoorden geeft.
  • De kans dat zoekopdrachten via voice search ‘lokale zoekopdrachten’ zijn, is 3x groter dan bij text search. (Search Engine Watch & MOZ)
  • De verwachting is dan 30% van de zoekopdrachten in 2020 worden uitgevoerd zonder scherm, dus met een smart speaker via voice search. (MediaPost)
Hoe maak ik content voor Voice Search?
Gebruik je voice search? Dan zul je dit vaak zien!

Long tail keywords: zoektermen worden langer

Spreken is voor de meeste mensen een stuk makkelijker dan typen. Wanneer je een zoekopdracht in de zoekbalk van Google typt, maak je eigenlijk gebruik van keywords/trefwoorden. Zo voorkom je dat je hele zinnen moet intypen. Als je een zoekopdracht inspreekt, is het gebruik van hele zinnen geen probleem meer.

Jij kletst wel lekker door tegen je smartphone. 😉

Dit verklaart waarom zoekopdrachten langer worden door het gebruik van voice search.

Dat er met voice search wordt gezocht met long tail keywords is dus wel duidelijk, maar deze zoektermen worden steeds langer en langer. Waar je al mag spreken van een long tail keyword bij een zoekopdracht van drie of meer woorden, is het zo dat spraakgestuurde zoekopdrachten regelmatig boven de 10 woorden uitkomen. Dat is een belangrijk puntje om rekening mee te houden als je wilt dat jouw content wordt gevonden met gesproken zoekopdrachten.

De invloed van voice search op SEO

De langere zoekopdrachten, de lokale zoekresultaten en het lokale zoekgedrag zorgen wederom voor een verandering in SEO. Een website inrichten op long tail keywords was al slim, maar wordt met voice search nog veel belangrijker. Bij het creëren van content is het van belang dat je verder kijkt dan de belangrijkste sleutelwoorden. Vraag je ook af hoe de gebruiker ernaar zoekt. Wat voor zinnen passen er bij jouw keywords? Welke andere woorden hebben betrekking op jouw onderwerp?

Als jij begrijpt wat de zoekintentie van de gebruikers is (wat is het doel van de gebruiker?) en op basis daarvan de juiste long tail keywords kiest, kom je een heel eind. Want als je weet hoe de gebruiker zoekt en welke informatie hij nodig heeft, kun jij gericht het antwoord geven.

Dit moet je doen om je klaar te stomen voor voice search

  1. Doe opnieuw keyword research
  2. Verplaats je eens in de gebruiker: welke zinnen zou jij gebruiken om de onderwerpen op te zoeken die jij hebt gekozen?
  3. Geef antwoord op de 5 W’s
  4. Leesbare content creëren
  5. Mobile first, maar dat is niks nieuws

1. Doe je keyword research opnieuw

Je hebt het misschien al eens gedaan: bekijken welke zoekwoorden jij kunt gebruiken binnen jouw content. Ik raad je aan het toch nog eens te doen, want het zit er dik in dat jij hebt gekeken naar short tail keywords, korte zoektermen. En dat terwijl ik je net heb verteld dat je voor voice search en SEO beter kunt focussen op langere zoektermen.

Er zijn verschillende betaalde tools die je kunt gebruiken bij jouw keyword research, zoals SEMrush & MOZ Keyword explorer. Maar je kunt ook al heel ver komen met Ubersuggest (Neil Patel) en de zoekwoordplanner van Google AdWords.

Hoe maak ik content voor Voice Search?
Zo ziet de keyword research tool van Neil Patel eruit.

2. Verplaats je in de gebruiker: hoe zou jij zoeken?

Een spraakgestuurde zoekopdracht uitvoeren, is alsof je iemand een vraag stelt. Wat zou jij iemand vragen om de informatie te krijgen die je nodig hebt? Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe je content kunt maken gericht op voice search, dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Denk hierbij aan:

  • Wat is voice search?
  • Hoe werkt voice search?
  • Welke keywords moet ik gebruiken?
  • Wat voor content is geschikt voor voice search?
  • Voice search & SEO?

Heb jij nog leuke vragen? Laat het dan weten in de comments!

3. Geef antwoord op de 5 W’s

De meeste vragen die worden gesteld, beginnen met een W. Dat gebeurt ook wanneer men zoek via Google. Denk hierbij aan de vragen die beginnen met:

  • Wie is de snelste atleet ter wereld?
  • Wat wordt het morgen voor weer?
  • Waar kan ik de lekkerste pizza eten in Hilversum?
  • Waarom bestaan er vier seizoenen?
  • Wanneer zijn de olympische spelen?
  • Hoe maak je zelf appeltaart?

Als je op dit soort vragen direct antwoord geeft, zul je niet alleen relevant gevonden worden door zoekmachines, maar maak je ook kans op featured snippets. Hier later meer over.

4. Leesbare content creëren

De leesbaarheid van jouw content is voor zowel de gebruiker als voor SEO (zoekmachines) van groot belang. Beiden moeten begrijpen wat je schrijft of wat een afbeelding betekent. Met de groei van voice search wordt dit alleen nog maar belangrijker.

Om een vraag te kunnen beantwoorden, moet je een duidelijk antwoord hebben.

Wanneer je een vraag wilt beantwoorden, geef dan eerst kort antwoord en licht het daarna zo uitgebreid mogelijk toe. Let er wel op dat de content die je maakt relevant blijft en niet wordt toegevoegd om iets op te vullen.

5. Mobile first design, maar dat is niks nieuws

Voice search wordt met name gebruikt in combinatie met smartphones. Daarom is het belangrijk dat jouw website goed werkt op mobiele apparaten. De website moet dus mobielvriendelijk zijn. Bouw je website op vanuit mobiel oogpunt en ga dan nadenken over de desktop versie. Waarom? Het percentage zoekopdrachten dat op mobiel wordt uitgevoerd ligt hoger en zal voorlopig blijven stijgen. Daarnaast stijgt het aantal zoekopdrachten dat met voice search wordt uitgevoerd. Win-Win dus! (Tip: met Google Analytics kun je kijken hoeveel van jouw bezoekers je website via mobiele apparaten bezoekt.)

Een gebruiker moet simpel kunnen navigeren, de structuur van de website moet helder zijn en de website moet natuurlijk snel laden. Benieuwd naar hoe je een gebruiksvriendelijke website maakt?

Voice search zorgt voor meer featured snippets

Featured snippets? Ja graag! Om je een beeld te geven, een featured snippet ziet er zo uit.

Hoe maak ik content voor Voice Search?

Zoals je ziet is dit een grote SEO kans. De reden dat voice search voor meer featured snippets zorgt, is dat er hele zinnen worden gebruikt bij het zoeken. Er worden complete vragen gesteld aan zoekmachines waarop een direct antwoord is.

Over <a href="https://www.hulpmetmarketing.nl/auteur/danny-moons/" target="_self">Danny Moons</a>

Over Danny Moons

Als SEO expert en webdesigner werk ik dagelijks aan het hoger laten scoren van websites in Google. Soms door het verbeteren van een website, maar meestal door het neerzetten van een compleet nieuwe website die voldoet aan de regels van Google. Ik vind het leuk om nieuwe concepten te ontwikkelen en mezelf uit te dagen met het blijven verbeteren van mijn design skills. Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik waarschijnlijk gitaar aan het spelen of van de natuur aan het genieten.

Recente blogs

Google Multisearch: Beeld en tekst combineren in één zoekopdracht

Google Multisearch: Beeld en tekst combineren in één zoekopdracht

Bijna iedereen gebruikt Google om informatie te vinden over een bepaald onderwerp. Maar wat als je niet alleen tekstuele informatie zoekt, maar ook afbeeldingen wilt zien? Voorheen moest je dan twee verschillende zoekopdrachten uitvoeren, één voor tekst en één voor...

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress heeft onlangs versie 6.2 uitgebracht en deze heeft enkele nieuwe en verbeterde functies. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste kenmerken van deze update en wat ze voor jou kunnen betekenen. Site editor verbeterd Een van de belangrijkste kenmerken...

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het belang van effectieve en aantrekkelijke content steeds groter. Als bedrijf wil je opvallen in de online wereld en je doelgroep bereiken met boeiende en relevante informatie. AI Copywriting, het gebruik van...

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Missie 2022: de weg naar groenere websites

In 2022 ga ik me met Hulp Met Marketing focussen op het ontwikkelen van groene websites: razendsnelle, lichte websites met een zo klein mogelijke negatieve impact op het milieu. Dat ga ik doen door samen met andere website-experts Wordpress uit elkaar te trekken en in...

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale...

Hulp nodig met je website?