Hoger in Google door Hulp Met Marketing - logo

Het perfecte videoformaat voor social media

10-08-2018 | Social Media

videoformaat voor social media

Video is en blijft een perfect middel om te delen op social media. Het vergroot namelijk het bereik van jouw berichten en het roept interactie op. En dat is precies wat jij wilt. Interactie vergroot namelijk weer het bereik van jouw berichten: Win-Win dus! 🙂

Tip: Om je bereik zo groot mogelijk te krijgen, is het belangrijk dat je de video upload via de social media kanalen zelf en het niet deelt via een linkje.

Online video is groot en blijft groeien. We kijken immers liever een video dan dat we lange lappen (saaie) tekst lezen. Daarnaast kun je middels online video van alles leren terwijl je jouw newsfeed op Facebook, Twitter, Instagram of ander social media platform bekijkt. Simpel en lekker snel!

Maar wat is het perfecte formaat van de video’s die jij kunt delen op social media? Ik zeg: vierkante video’s. De reden hiervoor is dat een vierkante video de grootste oppervlakte heeft van alle videoformaten die jij kunt delen op social media. Je bent dus veel zichtbaarder met een vierkante video dan wanneer je een rechthoekige video deelt. Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld van Linkedin.

Het perfecte videoformaat voor social media

De vierkante video valt meer op zo, toch? 😉 Maar dat wordt pas helemaal mooi wanneer je op mobiel kijkt. Een vierkante video neemt dan snel het halve scherm in!

Wil jij de video ook op YouTube plaatsen?

Dan raad ik je aan om twee versies van je video op te slaan (voorlopig). Namelijk de vierkante voor social media en een rechthoekige (16:9) video voor op YouTube. Wanneer je een vierkante video op YouTube plaatst, zal er het er snel amateuristisch uit gaan zien. Dit komt doordat YouTube dan automatisch zwarte balken langs jouw video plaatst.

De verwachting is dat ook verticale en vierkante video’s een plekje gaan krijgen binnen YouTube en dan met name op mobiel.

Hoe lang moet een video zijn voor social media?

De ideale lengte van jouw video verschilt een beetje per social media kanaal. Zo kun je op Instagram video’s plaatsen van maximaal één minuut. Dat is dan in een bericht. Bij Instagram Stories en IGTV ligt dat nog anders. Die één minuut is erg kort en ik raad je aan goed gebruik te maken van deze tijd en dit niet verder in te korten.

Wanneer je kijkt naar Facebook en Linkedin is de ideale lengte ongeveer twee minuten (2:00). Dat komt door de korte aandachtsspanne van de kijkers. Daarnaast wordt jouw video waarschijnlijk gevonden doordat de kijker door zijn of haar tijdlijn aan het scrollen is op social media. Maar niet getreurd Facebook Ads liefhebbers: deze lengte geeft je nog meer dan genoeg info voor het maken van aangepaste doelgroepen en targetingopties.

Voor zou ik een langere video maken en dan mikken op 15 minuten. Langere video’s scoren beter in de zoekresultaten van YouTube en dat is niet vreemd. Net als Google, wil YouTube haar gebruikers de beste antwoorden geven en dat kan vaak beter met een langere informatieve video dan een hele korte.

Het perfecte videoformaat voor social media
Video length chart Backlinco

Een video van 15 minuten maken klinkt alsof je een hele documentaire moet maken he? Daar ben ik het mee eens, maar als je er eenmaal lekker in zit, zijn die 15 minuten zo om!

Recente blogs

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale...

Een Facebook shop beginnen doe je zo

Een Facebook shop beginnen doe je zo

19 mei 2020 was een belangrijke dag voor ondernemers met een (web)winkel: Facebook lanceerde toen eindelijk hun langverwachte tool ‘Facebook Shops’. In verband met de Covid-19 crisis heeft Facebook er extra druk achter gezet om deze tool te lanceren, met de gedachte...

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

Met deze tools meet je wat jouw website bezoekers doen

Met een goed inzicht in het gedrag van jouw website bezoekers kun je een website aanpassen en optimaliseren. Zo zorg jij voor een betere online experience voor jouw bezoekers, wat weer resulteert in een beter online rendement. Als een bezoeker op jouw website komt,...

Hoe stel je Google Analytics in binnen jouw website?

Hoe stel je Google Analytics in binnen jouw website?

Google Analytics is een gratis tool die jouw website bezoekers inzichtelijk maakt. Met de tracking software kun je eenvoudig bijhouden hoeveel bezoekers er op jouw website komen, via welke kanalen en wat het gedrag van de websitebezoekers is. Dit is mogelijk door een...

Google Page Experience algoritme update komt in 2021

Google Page Experience algoritme update komt in 2021

Google kondigde op 28 mei aan dat er een nieuwe grote Algoritme update aankomt in 2021 die gericht is op de gebruikerservaring op websites: Page Experience. Google geeft al jaren signalen af dat het belangrijk is dat website bezoekers een goede ervaring hebben. Met...

Hulp nodig met je website?

Over <a href="https://www.hulpmetmarketing.nl/auteur/danny-moons/" target="_self">Danny Moons</a>

Over Danny Moons

Als SEO expert en webdesigner werk ik dagelijks aan het hoger laten scoren van websites in Google. Soms door het verbeteren van een website, maar meestal door het neerzetten van een compleet nieuwe website die voldoet aan de regels van Google. Ik vind het leuk om nieuwe concepten te ontwikkelen en mezelf uit te dagen met het blijven verbeteren van mijn design skills. Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik waarschijnlijk gitaar aan het spelen of van de natuur aan het genieten.