Google kondigde op 28 mei aan dat er een nieuwe grote Algoritme update aankomt in 2021 die gericht is op de gebruikerservaring op websites: Page Experience. Google geeft al jaren signalen af dat het belangrijk is dat website bezoekers een goede ervaring hebben. Met deze nieuwe algoritme update zal de user experience een grote rol gaan spelen in hoe goed websites scoren in de zoekmachine. Iets eerder kondigde het Google Chrome team ook iets nieuws aan: Core Web Vitals. Dit zijn een aantal statistieken met betrekking tot snelheid, mate van resonsiveness en visuele stabiliteit Dit alles om site-eigenaren te helpen de gebruikerservaring op internet te meten. Veel nieuwe stof dus om jouw website mee te verbeteren. Maar wat betekent dit voor de toekomst van jouw website?
In deze blog leg ik je uit wat deze algoritme betekent en hoe jij jouw website klaar kunt maken voor deze grote update.
Wat is Page Experience?
Page Experience is een nieuwe Google Algoritme update die gepland staat voor 2021 waarbij de gebruikerservaring op een pagina centraal staat. Google heeft een uitgebreid developer document geschreven met daarin alle criteria, maar het gaat hier om factoren die aangeven hoe gebruiksvriendelijk een pagina is voor de websitebezoeker. Denk hierbij aan factoren als: de laadtijd van de pagina, is de pagina mobiel vriendelijk, is de pagina veilig (HTTPS) en is de pagina goed bruikbaar?
Page Experience is in feite gebouwd op bestaande ranking factoren, zoals de snelheid, veiligheid en mobiele bruikbaarheid, waar de statistieken over snelheid en bruikbaarheid worden verfijnd. Deze verfijningen vallen onder wat Google Core Web Vitals noemt.
Wat zijn Core Web Vitals?
Core Web Vitals zijn niets meer dan essentiële statistieken die samen aangeven hoe gezond een website is. Je kunt hierbij denken aan SEO factoren als de snelheid, interactiviteit en de stabiliteit van de pagina content. De factoren vallen binnen drie categorieën:

- Largest Contentful Paint (LCP) is een belangrijke, gebruikersgerichte statistiek voor het meten van laadsnelheid. Hierbij moet het grootste element op de pagina geladen zijn. Dit gaat vaak om een afbeelding of video. Een gebruiksvriendelijke website heeft een LCP (laadtijd) van minder dan 2,5 seconden.
- First Input Delay (FID) meet de interactiviteit van een pagina: hoe snel kan een bezoeker jouw pagina gebruiken? Bij een gebruiksvriendelijke website ligt de FID lager dan 100 milliseconden.
- Cumulative Layout Shift (CLS) gaat over de stabiliteit van je webpagina: hoe vaak is de layout van jouw pagina instabiel? Een CLS lager dan 0.1 draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.
Is jouw website te traag? Overweeg dan een betere WordPress website of statische website. Wij helpen je graag met het versnellen van jouw (nieuwe) website.
Wat zijn de belangrijkste factoren voor de Page Experience update?
De belangrijkste factoren voor de Page Experience bestaan uit een combinatie van Core Web Vitals en bestaande SEO factoren. Dit zijn de belangrijkste Page Experience factoren op een rijtje:
- De laadtijd van een pagina
- De interactiviteit van een pagina
- De visuele stabiliteit van een pagina
- De mate waarin een pagina mobielvriendelijk is
- De veiligheid van de website (HTTPS)
Wanneer gaat de Google Page Experience Update in?
Zoals eerder aangegeven zal de update van het algoritme ingaan in 2021. Google heeft nog geen datum vastgelegd, maar geeft wel aan dat zei de update zes maanden voor de release aankondigen. Zo hebben websitebouwers voldoende tijd om websites te optimaliseren voor Page Experience.
Hoeveel invloed zal de algoritme update hebben?
De laatste grote updates het algoritme van de zoekmachine zoals Panda en BERT hadden een behoorlijke impact op de rankings van websites en dus de SERP, zoekresultaten pagina van Google. Het feit dat Google al sinds de introductie van RankBrain aangeeft dat de gebruiksvriendelijkheid van een website van belang is, verwacht ik dat de Page Experience een grote impact zal hebben op de posities van websites in Google.
Hoe maak ik mijn website klaar voor de Page Experience update van Google?

Met deze stappen maak je jouw website klaar voor Google’s Page Experience algoritme update en ga je hoger scoren in de zoekmachine.
Optimaliseer de snelheid van jouw website

Een gebruiksvriendelijke website laadt anno 2020 binnen 2,5 seconden geeft Google aan. Terwijl een groot deel van de websites trager laadt dan 5 seconden. Dat betekent dat er nog veel winst behaald kan worden op het gebied van de website snelheid. Dit kun je o.a. doen door:
- Afbeeldingen te optimaliseren
- Caching correct te implementeren
- Het aantal plugins te beperken bij WordPress websites
- De code opschonen (er is vaak sprake van veel overbodige code)
Zorg voor een veilige website

De veiligheid van een website wordt steeds belangrijker gezien het feit dat er steeds meer data online wordt verwerkt. Een aantal belangrijke stappen bij het verbeteren van de veiligheid van een website, zijn:
- Een SSL certificaat installeren
- Update je CMS, thema en plugins
- Beveilig jezelf tegen brute force attacks met o.a. een goede firewall
- Gebruik een andere login url dan de standaard WordPress url
- Blokker bekende bots met code, een plugin of Cloudflare
- Gebruik de nieuwste versie van PHP
- Maak voldoende back-ups
Hier lees je meer over het veiliger maken van jouw website.
Verbeter de mobiele gebruikerservaring van jouw website

Een mobiel-vriendelijke website is een must, gezien het feit dat we in een mobile first world leven. Zorg er daarom voor dat website bezoekers een goede gebruikerservaring hebben op de mobiele versie van jouw website. Belangrijke elementen hierbij, zijn:
- De website laadt snel genoeg
- Content is geoptimaliseerd voor ‘de vinger’: elementen zijn goed klikbaar
- Content is goed leesbaar: maak gebruik van mobiel-vriendelijke lettertypes en groottes
- Implementeer Google AMP voor blogs, kennisbank artikelen en andere berichten
Lees meer over het verbeteren van de mobiele gebruikerservaring.
Verbeter de visuele stabiliteit van jouw website

Het is belangrijk dat een webpagina er keer op keer hetzelfde uitziet voor verschillende gebruikers. Het moet dus niet zo zijn dat de layout er door een bug soms net even iets anders uitziet. Ook wil je voorkomen dat marketingtechnieken zoals popups jouw design verschuiven, zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien. Voorkom dus onnodige visuele instabiliteit van jouw website. Dat kun je doen door:
- Popups te beperken en ervoor te zorgen dat deze geen content wegduwen, maar eroverheen vallen.
- De snelheid van jouw website te optimaliseren
- Weergave blokkerende scripts verwijderen of beperken
- Content mobiel vriendelijk te maken
Blijf sterke content schrijven

De kwaliteit en relevantie van content blijft een grote rol spelen en dat is logisch. Als website-eigenaar wil je de bezoeker zo goed mogelijk antwoord geven op haar vraag. Net als dat Google haar gebruikers zo goed mogelijk wil helpen. Schrijf dus sterke, inhoudelijke content gericht op jouw (potentiële) gebruikers en wees daarin zo compleet mogelijk. Zorg bij langere pagina’s of blogs voor voldoende afwisseling met beeldmateriaal om de lezer zo gefocust te houden.