Via de zoekresultaten van Google worden al een kleine twintig jaar advertenties verspreid. Sinds de start zijn de wijze waarop die advertenties verspreid worden eigenlijk continu veranderd. Ondertussen is Ads geïntroduceerd als de nieuwere en betere versie van het eerder heilig verklaarde Google AdWords. Voortaan ga je dus niet langer naar adwords.google.com maar naar ads.google.com. Met Ads neemt Google alvast een voorschot op nieuwe reclameplannen die er liggen. Met Ads kan zeker de wat kleinere ondernemer ook uit de voeten en door Smart Campaigns kan Google de kleine ondernemer ontzorgen op het gebied van reclame. Ook in-market biedt heel veel voordelen ten opzichte van AdWords. Voor Ads ontwierp Google uiteraard een nieuw beeldmerk, iets dat voor de leek de meest opvallende verandering is ten opzichte van AdWords.
Nieuwe Smart Capmaigns van Ads zijn perfect voor de kleine ondernemer zónder al teveel tijd. 🙂
Verschil Google Ads en Google AdWords
Verschil Google Ads en Google AdWords? Het nieuwe Ads is uitermate geschikt voor zowel de kleine als de heel grote ondernemer of organisatie. Voor de allergrootste bedrijven en organisaties, de multinationals, ontwikkelde Google overigens Google Marketing Platform en Ad Manager. Het grootste verschil tussen Ads en AdWords is met name dat de gehanteerde machine-learning technologieën nu bij iedereen onder de aandacht gebracht en toegepast kunnen worden, dus ook de kleinere bedrijven met doorgaans beduidend minder financiële middelen voor reclamecampagnes. Google stelt dat de ‘kleintjes’ zich zo meer bezig kunnen houden met hun core business, met zaken waar ze dus echt goed in zijn. En ondertussen regelt Google de advertenties voor deze ondernemers wel. Door de introductie van zogenaamde smart campaings denkt Google dat het inrichten van advertenties niet langer dan een paar minuten hoeft te duren, iets dat de kleine ondernemers als muziek in de oren zal klinken. De Google Ads advertenties kunnen al op korte termijn zorgen voor conversie in de vorm van een lead, een bezoeker of een beller. Later dit jaar zal Google ook nog de image picker gaan aanbieden. Hiermee zijn op relatieve eenvoudige manier display advertenties aan te maken.
De juiste doelgroep bereiken met Ads
Google verwerkt per seconde zo’n 2,3 miljoen zoekopdrachten. In negen van de tien gevallen zie je Ads op de resultaatpagina, gefinancierd door ondernemers die op deze manier op de effectiefste wijze bezoekers naar hun website lokken. Met de invoering van Google Ads kan elk bedrijf op diverse manieren adverteren binnen het immense netwerk van Google en is elk bedrijf – hoe groot of klein ook- veel beter in staat de juiste doelgroep te bereiken.
Welk doel en waar wil je adverteren?
Ads werkt dus met smart campaign waarmee je op simpele wijze reclamecampagnes kunt maken aan de hand van de vragen: welk doel wil je met je advertenties behalen en waar (welke doelgroep) wil je adverteren? Google gaat vervolgens met het antwoord aan de slag en de (kleine) ondernemer hoeft nergens meer naar om te kijken en kan zijn tijd voortaan nuttiger gaan besteden. Google Ads komt kleinere ondernemers weliswaar beter tegemoet, van enorm grote verschillen tussen AdWords en Ads is (nog) niet meteen sprake. De transformatie van AdWords naar Ads is vooral een voorbode van de nieuwe plannen die Google al enige tijd op de planken heeft en die pas écht het verschil gaan maken. Ads past beter in de lange termijn plannen op het gebied van reclame dan Google AdWords en biedt met Smart Campaigns nu al beduidend meer gebruikersgemak. Voor de insider is Ads een significante verbetering omdat mensen die nog in de actieve fase van een aankoopproces zitten op deze manier beter bereikt kunnen worden door de in-market doelgroep functie voor de campagnes. Ook in Ads blijft het overigens relatief eenvoudig om in de rapportages zo je wilt kolommen aan te passen om zo de voor jou urgente gegevens weer te geven. Dat geldt evenzeer voor de segmenten. Ads ziet er- logischerwijs- ook een stuk frisser en moderner uit en uiteraard is ook een gloednieuw logo gemaakt. Laat dat maar aan Google over.
In-Market doelgroep
Ads biedt meer mogelijkheden door de in-market doelgroep functie en bovendien kan voortaan iets verteld worden over de bedoelingen van de consument achter de zoekopdrachten. Beschik je over een site die druk bezocht wordt, dan is het bijvoorbeeld mogelijk mensen aan doelgroepen toe te voegen. Die doelgroepen zijn daarna uiteraard ook weer te ‘retargeten’. De in-market doelgroepen toevoegen voor zoeken is vooral een voordeel voor de kleinere ondernemer. Zo kun je namelijk nagaan waar consumenten actief onderzoek naar doen of welke plannen ze maken. Met in-market kunnen al heel snel goede resultaten geboekt worden en bovendien leert het veel over waar consumenten vooral naar op zoek zijn. Google is daardoor in staat om bepaalde doelgroepen aan te bevelen die specifiek bij jouw onderneming passen.
Dashboards van Ads verbeterd
Sterk verbeterd in Ads zijn ook de dashboards. Na het inloggen is meteen een fraai overzicht te zien van wat je campagnes opgeleverd hebben, daarna zelfs weer te onderscheiden in categorieën per apparaat of product. De dashboards helpen daarnaast ook om te kunnen optimaliseren. Ook de zoekwoordplanner ziet er nu anders uit, een stuk minimalistischer vooral. Anderen noemen dit overigens overzichtelijker.

Google pakte al eerder uit door behalve de invoering van Smart Campaigns ook te kiezen voor een nieuw design. Voor de minder ingewijde in de wereld van Google is dit nieuwe design dan ook meteen de meest opmerkelijke verandering die doorgevoerd is. Dat is echter onzin. De interface is beduidend sneller en data wordt sneller in dashboards samengevoegd. De in-market functionaliteit is aantrekkelijk, zoals er vooral veel doelgerichter gewerkt kan worden. Met Ads neemt Google een voorschot op wat nog komen gaat. En ook dat schijnt weer indrukwekkend te zijn. Wordt dus vervolgd.
Voor wie het niet wist: Ads is een van de belangrijkste en zeker meest lucratieve onderdelen van Google. Bedrijven kunnen op de websites van Google hun reclame maken, net als overigens op websites waarop Google AdSense van toepassing is. De advertenties zijn tot stand gekomen op basis van zoekwoorden, zoekwoorden waarvoor de adverteerder zelf verantwoordelijk is. Wordt een dergelijk zoekwoord ingetoetst in de zoekbalk van Google, dan komt de advertentie boven of naast de zoekresultaten te staan. Google genereerde jaarlijks miljarden dollars via AdWords, nu dus via Ads.