Hoger in Google door Hulp Met Marketing - logo

Facebook Messenger ChatBots: een interview met Robin Keijzer

04-08-2018 | Social Media

messenger chatbot inzetten interview - twee kartonnen chatbots

ChatBots kunnen werken als marketingmachines als je ze goed inzet. Binnen Messenger van Facebook is het dan ook een grote kans als je weet hoe je dit kunt gebruiken. Iemand die daar zijn werk van heeft gemaakt is Robin Keijzer. Dit zijn de onderwerpen die aan bod komen:

Robin Keijzer startte als ondernemer ooit een Aquarium Webshop en kwam door het verkopen van Aliexpress spullen al snel uit op het inzetten van Facebook Advertenties. Na veel proberen en veel geld te verbranden lukte het hem om zijn eerste sale binnen te halen! Hij was er gelijk van overtuigt dat Facebook Marketing echt als Tool ingezet moet worden.

Begin 2016 kwam hij in contact met Messenger Bots via een Amerikaanse Facebook Groep waar ze alle nieuwe updates van Facebook Marketing deelde. Daarna ging het snel. Op dit moment heeft hij meer dan 17 Messenger Marketing klanten en is druk bezig om andere online marketeers op te leiden tot Messenger Marketing Specialisten via het Jouwbot.nl platform.

Facebook Messenger ChatBots: een interview met Robin Keijzer

Vertel, wie ben jij Robin?
Ik ben een jonge ondernemer (1995) die andere ondernemers helpt met echt in contact komen met hun doelgroep/klanten via Facebook Messenger. Ik help ze met het terug krijgen van de conversatie.

Wees geen zender.. krijg persoonlijk contact en verkoop meer. Echt een gesprek aan gaan met je doelgroep is waar het geld ligt.

Dit is letterlijk het stukje wat ik altijd vertel. Eigenlijk doe ik niks anders dan meer omzet halen uit die overvolle Messenger inbox van klanten.

Waar komt je interesse van Bots vandaan?
Het interessantste van ChatBots vind ik dat het allemaal automatisch gaat. Je stelt één keer iets in en honderde of duizende mensen die doorlopen dat ‘traject’ en worden automatisch geholpen terwijl ik gewoon aan het lunchen ben. Eind 2016 ben ik in aanraking gekomen met Messenger Marketing toen ik stage liep bij een start-up. Bij deze start-up heb ik de ruimte gekregen om Messenger Marketing in te zetten en dat beviel heel erg goed. De resultaten waren echt bizar hoog. Op dat moment realiseerde ik nog niet 100% hoe dit ging uitpakken.

Daarna wist ik het: ik wil andere helpen om Facebook als tool te gebruiken om ondernemingen succesvoller te maken.

Wat zijn Messenger Bots?

Facebook Messenger is eind 2016 vrijgegeven als Open Source software. Net zoals WordPress. In feite zijn Messenger Bots stukjes code die reageren op andere stukjes code, maar omdat het nu Open Source is, kunnen bedrijven die stukjes code in een eenvoudige vormgeving gieten, zodat het erg gemakkelijk is om zelf een Messenger ChatBot te maken. Je hebt geen codeer ervaring nodig om je eerste Messenger Bot te kunnen maken 🙂

KLM zet al enige tijd ChatBots in en niet zonder resultaat! Hieronder zie je een voorbeeld van hun Bot.

Zijn Messenger Bots relevant voor ondernemers en kleine bedrijven?

Messenger Bots zijn super relevant voor ondernemers! Elk bedrijf moet er één hebben. Het ‘probleem’ is dat er één hebben niet gelijk staat aan een succesvolle Messenger ChatBot.

Een Messenger ChatBot wordt pas succesvol als je het op de juiste manier in zit in je huidige marketingstrategie. Ik zie het als een aanvulling op!

Veel ChatBots zijn in eerste instantie dom.. zoals ze dat zeggen. ChatBots moeten leren.. maar leren kan alleen als er data binnenkomt. Dus zodra een ChatBot geen gebruikers heeft.. staat hij stil. Een goed Messenger Marketing Plan is de key naar een succesvolle Messenger ChatBot.

Er zijn Messenger ChatBot partijen beschikbaar waar je gratis jouw eerste ChatBot kan maken binnen 10 minuten. Je hebt dan een beperkt aantal opties. Wil je alle opties? Dan moet je overstappen op de Pro versies en moet je wel betalen. Over het algemeen liggen die kosten erg laag voor wat je met Messenger Marketing kan behalen. Het betaald zich dus snel terug. Heel belangrijk dus.. want tijd = geld. Hieronder zie je een voorbeeld van een Messenger Bot maken in ManyChat.

Dit soort partijen maken het makkelijk om een ChatBot te maken en er efficiënt mee te werken. Je kan doelmatig te werk gaan en je ziet direct de resultaten die je behaald. Het fijnste van Messenger Marketing is dat je LIVE ziet wat je doelgroep doet in je Messenger Bot, dus je kan gelijk inspringen waar nodig. Ik heb jaren lang e-mailmarketing gedaan en het niet LIVE meekijken irriteerde mij altijd. Vaak werd er pas na een maand of 2 gekeken naar de verstuurde mailing.. dat is dus veel te laat als er problemen voorkomen in die verstuurde mailing.. je hebt geen mogelijkheid om LIVE bij te sturen.

Messenger Marketing is op dit moment de persoonlijkste marketing tool ooit!

Elke subscriber bewandelt zijn eigen pad.. Je kan net zoals bij e-mailmarketing voornamen en achternamen gebruiken in berichten. Maar omdat je echt de interactie aangaat met je doelgroep komen er meer sales uit. Je kan ook vragen stellen en daar de rest van de Messenger Funnel op vormgeven. Denk dan aan: “Wanneer wil je marketingtips ontvangen in Messenger?” Zodra iemand bijvoorbeeld tussen 10:00 uur en 14:00 uur reageert. Herkent de ChatBot dat en worden de marketingtips alleen tussen 10:00 uur en 14:00 uur gestuurd. Super handig dus!

Maar er is nog meer mogelijk!

Stel je hebt een Facebookpagina waar mensen berichtjes naar toe sturen uit verschillende landen? Je kan met een Messenger ChatBot elke persoon in zijn eigen taal begroeten :), dit maakt het erg persoonlijk en ook leuk om verder het gesprek aan te gaan.

Stel ik heb een eenmanszaak, en ik business-coach voor ondernemers. Ik bied coaching-pakketten, Skype-consults en gratis E-books en webinars aan. Hoe zou ik Messenger Bots dan kunnen inzetten? En waarom?

Messenger ChatBots kunnen voor veel dingen ingezet worden.. van het weggeven van een e-boek tot het bestellen van eten in een restaurant.

Stel je bent een eenmanszaak en hebt een fysieke sieradenwinkel. Je kan dan een poster in je vitrine hangen met een workshop actie. Een workshop die bijvoorbeeld gaat over het schoonmaken van je sieraden. Mensen kunnen gratis langskomen om te leren hoe ze hun eigen sieraden schoon kunnen maken en ook schoonhouden. Zodat het er altijd als nieuw uit ziet. Mensen moeten dan de Messenger QR-Code van die poster scannen en moeten zich dan aanmelding in Messenger. Zodra ze die code gescand hebben ontvangen ze een berichtje in Messenger en krijgen ze de optie op zichzelf aan te melden. Zodra ze aangemeld zijn ontvangen ze een aanmeldingsbewijs in de vorm van een ‘digitale pas’ die ze op de avond van de workshop bij zich moeten hebben en moeten kunnen tonen. Dit is laagdrempelig, omdat iedereen altijd zijn telefoon + digitale pas bij zich heeft. Er hoeft dus niks meer geprint te worden.. en vergeten is bijna niet meer mogelijk of iemand moet zijn telefoon vergeten wat zelde voorkomt 🙂

In Messenger is er daarnaast een mogelijkheid om reminders te versturen. Zodat bijvoorbeeld een week voor dat de workshop gehouden wordt nog één keer een berichtje verstuurd wordt naar alle aangemelde bezoekers.. dat de workshop over 7 dagen is. Ook 24 uur van te voren is een goede optie om nog een keer aan te geven hoe laat het begint en waar het is. In Messenger kun je namelijk ook Google Maps integreren. Door zo proactief informatie te versturen neem je de gebruikers echt aan de hand en onbewust willen mensen dat.

Zodra de workshop is geweest kan je een aanbod versturen naar alle mensen die zijn gekomen. Het aanbod kan bijvoorbeeld een special schoonmaak doekje inclusief schoonmaak vloeistof zijn die alleen aangeboden wordt aan workshop deelnemers. Andere soorten aanbieden kan natuurlijk ook ;).

Stel je bent een online business coach en hebt veel online activiteiten/weggevers.
Je kan dan mensen laten opt-innen via Messenger voor je weggever. Stel je hebt een Facebook Advertentie lopen die jouw e-boek weggeeft. Je kan dan zo instellen dat iedereen die het woordje ‘boek’ reageert op die advertentie direct in Messenger zijn e-boek ontvangt. Zonder dat ze eerst hun e-mailadres moeten invoeren en over moeten schakelen naar e-mail en daar op een link klikken naar een download pagina.. Dat soort stappen sla je allemaal over met Messenger Marketing. En zoals je weet is het elke stap een stap teveel voor jouw potentiële klant. 

Als online business coach bied je natuurlijk ook Skype gesprekken aan. Ik gebruik Zoom (Zoom.us) is een soortgelijke Skype alleen dan veel en veel beter en betrouwbaarder ;), dus mocht je Skype gebruiken.. bekijk Zoom.us. Via Messenger kun je jouw klant zelf laten bepalen wanneer hij of zij een Skype/Zoom call wilt inplannen. Je hoeft dan niet steeds over en weer te mailen over de tijd die jij of hij/zij kan. Dit maakt het een stuk gemakkelijker en fijner voor beide kanten.

Webinars en Messenger Bots werken heel erg goed! Het aanmelden voor een webinar kan erg gemakkelijk en snel via Messenger Bots. Ook kun je weer reminders sturen en bijvoorbeeld na het opt-innen vragen stellen die de opt-inner graag beantwoord ziet in jouw webinar. De interactie aangaan met je doelgroep is heel belangrijk!

Kunnen mensen die ‘niet technische ondernemers ’ zijn een Messenger Bot bouwen? Of is het beter om het te laten bouwen?

Ik heb basic kennis in coderen, maar ook niet technische ondernemers kunnen een Messenger Bot bouwen, maar zoals ik al eerder aangaf. Een Messenger bot hebben staat niet gelijk aan een succesvoller Messenger bot. Het aanmaken van een Messenger Bot is in 10 minuten gebeurt.. maar de juiste tone-of-voice van je bot en de juiste strategie bedenken is het lastigste onderdeel.

Het beste is om een Messenger ChatBot te laten maken en beheren door een specialist. Niet omdat het zo moeilijk is.. maar omdat Facebook heel erg streng is.. Je Messenger Bot moet aan een aantal regels voldoen en moet daar binnen blijven. Zodra je een regel overtreed… is het goed mogelijk dat Facebook je Facebookpagina blokkeert voor een onbepaalde tijd. Dat wil je niet.. en ook niet riskeren. Ik maak en beheer liever de Bots van mijn cliënten, zodat ik 100% de regie heb over wat er mee gebeurd en de kans op een blok niet aanwezig is.

Wat is de unieke kracht van een Messenger Bot?

De unieke kracht van Messenger Marketing zit hem in de persoonlijkheid. Ook het platform Messenger is heel gebruiksvriendelijk en wordt gebruikt door bizar veel mensen wereldwijd. Zodra mensen tegen mijn Messenger Bots gaan praten hebben die personen niet door dat ze tegen een bot praten.. je kan de tone-of-voice en feeling zo instellen dat het lijkt of er echt een mens tegen je praat, want je hebt de interactie.. en communiceert daadwerkelijk.

ChatBots zijn persoonlijk en zijn conversiemonsters wanneer zij goed worden ingezet! – @HulpMarketing

Hoe zorg je dat je een persoonlijke tone-of-voice in een automatische bericht behoud? Hoe laat je dat zo echt mogelijk lijken?

Alles in een ChatBot wordt bedacht en geschreven door een persoon. Dat kan ik zijn of andere ChatBot Developers. De tone-of-voice kan je dus 100% zelf instellen/bedenken. In combinatie met voornamen, geslacht, foto’s, spraakberichten enzovoorts kan je het persoonlijk maken. De truc is om dit consistent door te voeren in de ChatBot. Aan het einde van een funnel of berichtje kan je bijvoorbeeld een spraakbericht of tekst zetten met : Groetjes Robin ;). Dit is niet van echt te onderscheiden.

Zijn er regels voor het gebruik van Messenger Bots? Omdat je zomaar tegen iedereen kunt praten?

Er zijn heel veel regels waar je rekening mee moet houden en doe je dat niet.. dan wordt je Facebookpagina zonder pardon geblokkeerd en duurt het maanden voordat je weer LIVE bent.

Om mensen te kunnen benaderen via Messenger moeten ze eerst contact met je gehad hebben. Dat kan op dit moment via 11 verschillende manieren:

 1. Bar is een opt-in bar die bovenaan een website staat
 2. Slide in is een opt-in venster dat vanuit een rand van een scherm naar binnen glijdt
 3. Modal is een pop-upvenster in het midden van het scherm
 4. Page Takeover is een overlay boven een gehele website
 5. Een Button kan je overal op je site plaatsen of via een widgets van derde partij
 6. Box is een opt-in box, dat overal op je site kan worden embedded
 7. Landingspagina is een bestemmingspagina met knoppen
 8. Messenger Ref-URL is een URL met een ref-code die de pagina van je bot opent in Messenger en waarmee je verkeersbronnen kunt bijhouden
 9. Facebook-advertenties kun je gebruiken om via Facebook gebruikers die op een Facebook Messenger-advertentie klikken op je Messenger lijst te krijgen
 10. Facebook Comments kun je gebruiken om mensen die reageren op een post een PM te sturen met een verzoek. Zodat ze op je list komen te staan.
 11. Messenger QR-Code is een aantal punten en strepen rond je Facebook-pagina profiel foto. Wanneer iemand deze foto scant, zal het de gebruiker omzetten in een subscriber en ontvangt hij een bericht.

Wat kun je allemaal in een chat delen?

In Messenger kan je heel veel versturen.. hier een kleine greep:

 • Tekst
 • Afbeeldingen
 • Video’s
 • Audio
 • Quick Replies (buttons die maar 1x werken)
 • Bel Buttons
 • Buttons (deze button blijft klikbaar na het klikken)
 • Share Button
 • List (opsommingen)
 • Emojis

Waarom is volgens jou Messenger Bots de toekomst?

Omdat het tijdperk waar we nu in leven.. tijd en aandacht schaars is.. en dit klinkt misschien een beetje luchtig.. maar het is wel zo..

Tijd en aandacht geven aan mensen doen we steeds minder en minder… kijk maar is als je nu terwijl je dit leest om je heen kijkt… De kans is groot dat je meer mensen naar een beeldscherm ziet kijken dan naar een andere fysieke persoon.. Sommige stellen zien elkaar maar een paar uur per dag. Doordat ze al van 9 tot 5 aan het werk zijn en thuis in de avond tv kijken of op hun telefoon zitten..

En wat heeft dit met Messenger Bots en de toekomst te maken?

Mensen willen tegenwoordig niet meer met een klantenservice bellen.. maar laten liever een berichtje achter en hopen dan zo snel mogelijk geholpen te worden. Onderzoekers en specialisten voorstellen dat in 2030 al het contact dat we hebben met bedrijven volledig geautomatiseerd is…. en dat denk ik ook… we willen alles sneller.. en Messenger ChatBots kunnen dat.. Messenger ChatBot reageren direct.. binnen 1 seconde..

@HulpMarketing: Onderzoekers en specialisten voorstellen dat in 2030 al het contact dat we hebben met bedrijven volledig geautomatiseerd is.

Ondanks dat tijd en aandacht schaars is.. kan een persoonlijk klantenservice bot juist de oplossing zijn.. om weer die conversatie ‘echt’ aan te gaan en de klant zo goed en snel mogelijk te helpen.

Marketing gaat over mensen.. niet over nummers.
Marketing gaat tegen mensen.. niet tegen views.

Wil je je eigen bot maken? Dat kan!
Robin heeft speciaal voor alle lezers een stappenplan ontwikkelt om je eigen ChatBot te kunnen maken. Op zijn website kun je nog meer info vinden.

Facebook Messenger ChatBots: een interview met Robin Keijzer

Over <a href="https://www.hulpmetmarketing.nl/auteur/danny-moons/" target="_self">Danny Moons</a>

Over Danny Moons

Als SEO expert en webdesigner werk ik dagelijks aan het hoger laten scoren van websites in Google. Soms door het verbeteren van een website, maar meestal door het neerzetten van een compleet nieuwe website die voldoet aan de regels van Google. Ik vind het leuk om nieuwe concepten te ontwikkelen en mezelf uit te dagen met het blijven verbeteren van mijn design skills. Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik waarschijnlijk gitaar aan het spelen of van de natuur aan het genieten.

Recente blogs

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress heeft onlangs versie 6.2 uitgebracht en deze heeft enkele nieuwe en verbeterde functies. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste kenmerken van deze update en wat ze voor jou kunnen betekenen. Site editor verbeterd Een van de belangrijkste kenmerken...

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het belang van effectieve en aantrekkelijke content steeds groter. Als bedrijf wil je opvallen in de online wereld en je doelgroep bereiken met boeiende en relevante informatie. AI Copywriting, het gebruik van...

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Missie 2022: de weg naar groenere websites

In 2022 ga ik me met Hulp Met Marketing focussen op het ontwikkelen van groene websites: razendsnelle, lichte websites met een zo klein mogelijke negatieve impact op het milieu. Dat ga ik doen door samen met andere website-experts Wordpress uit elkaar te trekken en in...

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale...

Hulp nodig met je website?