Hoger in Google door Hulp Met Marketing - logo

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

28-09-2020 | Social Media

Misschien heb je er wel eens over gehoord, heb je er filmpjes van gezien, of zit je er zelf op: TikTok. Deze razend populaire social media app heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht in bekendheid gekregen en is om die reden een belangrijke speler in de digitale wereld geworden. In deze blog leg ik aan je uit wat TikTok precies is, waar de doelgroep ligt en wat TikTok voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen. 

Wat is tiktok?

TikTok is een social media platform, en past daardoor in het rijtje van Facebook en Instagram. Het grootste verschil met TikTok is dat het platform zich volledig richt op het maken van creatieve (muziek) videos. In tegenstelling tot Facebook en Instagram die zich ook richten op het maken van berichten en het uploaden van foto’s. De teller van het aantal downloads van TikTok staat momenteel op meer dan 2 miljard!

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Gebruikers van TikTok maken humoristische content in de vorm van korte filmpjes, vaak ondersteund door muziek. Gebruikers proberen op allerlei manieren de aandacht te trekken. Dit doen ze onder andere door te dansen of te zingen en door grapjes uit te halen met elkaar. 

Waarom is TikTok zo populair?

TikTok is erg populair onder Generation Z en Millennials, en dan voornamelijk de leeftijdscategorie 13 tot 20 jaar. TikTok is om meerdere reden populair:

 • De app is zeer gebruiksvriendelijk
 • Het is een manier voor mensen om zich creatief te uiten 
 • Er zitten relatief weinig ouderen op TikTok, waardoor jongeren zich vrijer voelen
 • Je filmpjes kunnen makkelijk vaak bekeken worden, iedereen kan bekend worden 
 • Je kan gebruik maken van effecten en filters die een extra dimensie toevoegen aan je content

Hoe kun je als bedrijf TikTok inzetten?

TikTok heeft nog niet de mogelijkheid om een bedrijfsprofiel aan te maken, in tegenstelling tot Facebook en Instagram. Ondanks dat kan je als bedrijf zeker scoren op TikTok. Dat kan op de volgende manieren:

Maak advertenties aan

Deze advertenties kan je volledig richten op de doelgroep die jij voor ogen hebt. De advertenties belanden op de feed van je doelgroep, waardoor ze vaak in aanraking komen met jouw advertentie. 

Neem een Pro-account

Door je account gratis te upgraden naar een pro-account krijg je een beter inzicht in welke gebruikers jouw video’s bereiken, doordat je interessante statistieken hierover te zien krijgt.

Schakel influencers in 

Influencers op TikTok weten een groot deel van de jongere doelgroepen te bereiken. Gaan samenwerkingen met hen aan door samen challenges te ontwikkelen waardoor hun doelgroep in aanraking komt met jouw merk. 

Dit is TikTok en zo zet je het in als bedrijf

Hoe krijg je volgers op tiktok?

Er zijn verschillende manieren om op een organische wijze meer volgers op TikTok te generen. 

Gebruik humor

TikTok focust zich voornamelijk op humor en creativiteit. Het is belangrijk dat je dit in je content naar voren laat komen. Gebruikers delen namelijk graag content met elkaar die ze leuk, inspirerend of grappig vinden. Zo kan het zijn dat je content ineens heel vaak gedeeld wordt en gebruikers in aanraking komen met je merk. 

Doe mee met challenges

Door mee te doen aan trends en challenges kan het gebeuren dat je filmpjes heel vaak bekeken worden. Populaire filmpjes belanden uiteindelijk op de openbare For You pagina, wat ervoor zorgt dat je filmpjes nog vaker bekeken worden. Vaak bekeken worden is het doel van veel gebruikers. 

Gebruik hashtags 

Door de juiste hashtags te gebruiken, kom je vaker in de ‘feed’ van andere TikTok gebruikers. Hoe je de juiste hashtags gebruikt kan even puzzelen en uitproberen zijn. Door het gebruik van de hashtag #foryou kom je sneller op de algemene For You pagina, waar veel mensen je content zullen bekijken.

Daarnaast is het belangrijk dat je: 

 • De gebruiker binnen een paar seconden weet te boeien met je video content
 • Een duidelijke beschrijving in je video gebruikt
 • Verticale video’s maakt, daar komt je content het best in naar voren. 

Tiktok aanmaken doe je zo

TikTok aanmaken is vrij gemakkelijk. Hieronder leg ik in enkele stappen uit hoe je dit doet. 

 • Download de app. Zoek in Apple Store of Google Play naar de app genaamd ‘TikTok’ en download deze op je telefoon. 
 • Open de app en maak een account aan. Dit doe je door je aan te melden via Facebook, Instagram, Google of via je telefoon. 
 • Vul je geboortedatum in (dit is verplicht, omdat de app een leeftijdsgrens heeft van 13+) 
 • Nu is je account gereed en kan je gebruikers en hashtags gaan volgen. Als je dit hebt gedaan selecteert TikTok content die past bij wat jij volgt. 
 • Wil je een video opnemen? Dan druk je op de rode ‘button’ op je scherm en begin je automatisch met opnemen. 

Is TikTok wat voor jou om op te nemen in je marketingstrategie?

Als je doelgroep binnen de leeftijdscategorie 13 tot 20 jaar valt dan kan TikTok zeker een interessant middel zijn om je merk kenbaar te maken aan de doelgroep. Het is ook een handig platform om de doelgroep in de gaten te houden: waar zijn ze mee bezig en wat spreekt hen aan? 

Mocht je doelgroep niet binnen die leeftijdscategorie vallen, dan is het alsnog verstandig om TikTok in de gaten te houden. Maak voor de zekerheid alvast een account aan. Wat je bij social media platformen vaak ziet gebeuren is dat jongeren als eerste gebruik maken van het platform en dat vervolgens volwassen en ouderen na verloop van tijd aanhaken. 

Wil jij hulp met social media? Wij staan voor je klaar!

Over <a href="https://www.hulpmetmarketing.nl/auteur/danny-moons/" target="_self">Danny Moons</a>

Over Danny Moons

Als SEO expert en webdesigner werk ik dagelijks aan het hoger laten scoren van websites in Google. Soms door het verbeteren van een website, maar meestal door het neerzetten van een compleet nieuwe website die voldoet aan de regels van Google. Ik vind het leuk om nieuwe concepten te ontwikkelen en mezelf uit te dagen met het blijven verbeteren van mijn design skills. Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik waarschijnlijk gitaar aan het spelen of van de natuur aan het genieten.

Recente blogs

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress 6.2: een nieuwe en verbeterde ervaring

WordPress heeft onlangs versie 6.2 uitgebracht en deze heeft enkele nieuwe en verbeterde functies. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste kenmerken van deze update en wat ze voor jou kunnen betekenen. Site editor verbeterd Een van de belangrijkste kenmerken...

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

AI Copywriting: De Toekomst van Online Contentcreatie?

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het belang van effectieve en aantrekkelijke content steeds groter. Als bedrijf wil je opvallen in de online wereld en je doelgroep bereiken met boeiende en relevante informatie. AI Copywriting, het gebruik van...

Missie 2022: de weg naar groenere websites

Missie 2022: de weg naar groenere websites

In 2022 ga ik me met Hulp Met Marketing focussen op het ontwikkelen van groene websites: razendsnelle, lichte websites met een zo klein mogelijke negatieve impact op het milieu. Dat ga ik doen door samen met andere website-experts Wordpress uit elkaar te trekken en in...

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Heeft internetsnelheid effect op je pagespeed score?

Website snelheid is de laatste tijd een hot-topic, zeker onder SEO specialisten en website bouwers. Sinds Google’s Core Web Vitals zijn gelanceerd, is de snelheid van jouw website namelijk een actieve ranking factor. Dat betekent dat het hebben van een hele snelle...

Een Facebook shop beginnen doe je zo

Een Facebook shop beginnen doe je zo

19 mei 2020 was een belangrijke dag voor ondernemers met een (web)winkel: Facebook lanceerde toen eindelijk hun langverwachte tool ‘Facebook Shops’. In verband met de Covid-19 crisis heeft Facebook er extra druk achter gezet om deze tool te lanceren, met de gedachte...

Hulp nodig met je website?