De afgelopen maanden heb ik verschillende SEO checks gedaan van verschillende websites. Ik wilde een lijst van de meest voorkomende SEO fouten maken, zodat jij deze fouten kunt voorkomen. Hierbij viel mij op dat het eigenlijk in de basis van SEO al direct fout gaat. Het grote voordeel hiervan is dat deze punten simpel zijn aan te pakken en simpel zijn op te lossen waardoor deze website alsnog snel beter kunnen gaan scoren in zoekmachine. Door deze punten op te lossen, verdubbelde ik het aantal bezoekers van een website binnen een maand. In de afbeelding hieronder is te zien dat de behandelde website van 3.500 naar 8.000+ bezoekers per week ging in een korte tijd. Dit zijn allemaal gratis bezoekers uit Google.
![De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses] De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses]](https://hulpmetmarketing.nl/wp-content/uploads/2020/04/seo-stijging-naar-verbeteringen-hulp-met-marketing-1024x256-1.jpg)
Ik ga jou vertellen wat de meest gemaakte SEO fouten zijn die ik tegenkwam in 2018, zodat jij deze fouten kunt voorkomen. Ik leg je uit hoe je deze SEO factoren kunt aanpakken en hoe jij kunt scoren in Google.
Foutief gebruik Heading tags: verkeerde kopteksten of geen kopteksten
Het begint allemaal met het gebruik van Heading tags, kortom kopteksten. De meeste websites die ik heb geanalyseerd, hadden helemaal geen Heading 1 tag of juist veel te veel. Dit betekent in het kort dat bijvoorbeeld de homepagina van een website geen paginatitel heeft. Klinkt onhandig, toch? 😉 Zoekmachines kunnen dus niet direct zien waar de pagina over gaat. Iedere pagina moet één h1 tag hebben. Ook werd er verkeerd gebruik gemaakt van de Heading 2 tags.
Deze fout is simpel te voorkomen en is zowel belangrijk voor de bezoeker als voor zoekmachines. Lees meer over het gebruik van headings op een website.
![De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses] De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses]](https://hulpmetmarketing.nl/wp-content/uploads/2020/04/Gebruik-heading-tags-op-de-juiste-manier-1024x403.png)
Niet geoptimaliseerde afbeeldingen: heel slecht voor jouw rankings
Een andere veelgemaakte fout die ik tegenkwam in tijdens mijn analyses, is het niet optimaliseren van afbeeldingen. Kortom: afbeeldingen die veel en veel te groot zijn voor een website. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen van zo’n 2 á 3 MB. Dit is ongeveer 10 keer zo groot als dat een website nodig heeft. Als er meerdere afbeeldingen op de website zijn van deze grote kun je je wel voorstellen wat dit doet voor de snelheid van de website. De website wordt hierdoor groot en traag. Dit heeft een negatieve invloed op de gebruiksvriendelijkheid van de website en dus ook de posities in de zoekresultaten van zoekmachines.
![De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses] De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses]](https://hulpmetmarketing.nl/wp-content/uploads/2020/04/Afbeeldingen-optimaliseren-is-belangrijk-1024x402.png)
Daarnaast hebben afbeeldingen vaak geen relevante bestandsnaam en alt-tag terwijl dit wel belangrijk is. Dit geeft namelijk informatie over de afbeeldingen en de context van de afbeeldingen.
In feite hoef je dus maar drie dingen te doen om afbeeldingen te optimaliseren voor websites:
- Zorgen dat een afbeelding de juiste grootte heeft zowel qua bestandsgrootte als aantal pixels.
- Dat de afbeelding een relevante bestandsnaam heeft voordat je deze upload naar jouw website.
- Dat iedere afbeelding op jouw website en alt-tag heeft.
Wanneer jij gebruik maakt van WordPress kun je nog meer stappen ondernemen om je afbeeldingen te verbeteren. Zo kun je compressie inschakelen middels een plugin of code waardoor jouw afbeeldingen nog extra worden verkleind. En kun je caching instellen, zodat afbeeldingen sneller worden geladen de volgende keer dat iemand jouw website bezoekt.
Ben je fotograaf en vind je het belangrijk dat jouw foto’s zo scherp mogelijk worden getoond? Geen probleem! In principe kun je jouw foto’s verkleinen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.
Trage websites: it’s all about that Page Speed
Het derde probleem wat ik vaak tegenkwam was de snelheid van de website. Het is de bedoeling dat een website binnen 3 seconden laadt. Anders is de kans op een goede scoren in Google heel klein. Echter de meeste websites hadden een laadtijd van 3 tot 5 seconden. Er was zelfs een website bij die heeft 12 seconden over deed om volledig geladen te worden. Dat is veel te traag! Een trage website is de ondergang van jouw rankings.
![De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses] De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses]](https://hulpmetmarketing.nl/wp-content/uploads/2020/04/Zorg-dat-jouw-website-snel-is-1024x403.png)
De snelheid waarmee jouw website laadt, is al enkele jaren van belang maar is met de komst van Google’s Mobile First index nog veel belangrijker geworden. Oorzaken van een langzame website zijn vaak te grote afbeeldingen, een rommelige & slechte code en het ontbreken van caching. Bij WordPress gebruikers zie je daarbij nog een extra puntje namelijk het hebben van veel te veel plugins. Dit vervuilt je code en zorgt ervoor dat je website trager wordt.
2020 update: De snelheid van jouw website wordt steeds belangrijker. Met Google’s nieuwe Page Experience update die in 2021 komt, wordt nieuwe standaard gezet op 2,5 seconden.
Website en content niet social proof: mensen hoeven het niet te kunnen delen, toch..? Wel dus!
Social Media is belangrijk voor SEO, maar toch zijn veel websites niet social proof. Daarnaast denken veel van de website-eigenaren dat actief zijn op Social Media niet nodig is. Maar één blogje schrijven levert geen duizenden bezoekers op. En wanneer er online niks gebeurt rondom je bedrijf of website, zul je niet snel hoog scoren in zoekmachines.
![De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses] De meest gemaakte SEO fouten van 2018 [analyses]](https://hulpmetmarketing.nl/wp-content/uploads/2020/04/Maak-je-website-social-proof-1024x403.png)
Je business moet wel leven. Kortom: zorg ervoor dat jouw content gedeeld kan worden, dat je zelf actief bent online en dat er interactie rondom jouw content komt door het te delen op Social Media. Zo kun jij een sterke online autoriteit opbouwen wat goed is voor jouw posities in de zoekresultaten.
Bonus: deze SEO fouten zorgen ervoor dat je NOOIT zult scoren in Google
- Geen sitemap
- Noindex status
- Je website is niet gebruiksvriendelijk
- Een onveilige website: geen https
- Black Hat SEO: veel backlinks gekocht
Dit moet je doen om snel te stijgen in Google:
- Goede h1 tags gebruiken, bovenaan iedere pagina. Let op: één per pagina
- Goede h2, h3 en h4 tags gebruiken voor extra website structuur
- Afbeeldingen op de juiste grootte uploaden met een relevante bestandsnaam en alt-tag
- Ervoor zorgen dat jouw website de Usain Bolt onder de websites wordt
- Een foutloze sitemap toevoegen via Google Search Console
- Jouw website gebruiksvriendelijk maken.
- Je website laten indexeren en de index status op ‘index’ zetten
- Een SSL certificaat aanschaffen voor een veilige website
- Eerlijk zijn en nooit vals proberen te spelen.